ALEGERI FRANŢA. Rezultatele oficiale: Emmanuel Macron -23,7%, Marine Le Pen - 21,5%
Emmanuel Macron, "favoritului Bruxelles-ului", și Marine Le Pen, liderul Frontului Național (FN, extremă dreapta), sunt câștigătorii primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit rezultatelor oficiale definitive, anunţate luni dimineaţa de autoritățile franceze. Bătălia finală între cei doi se va da pe 7 mai.
Emmanuel Macron, candidatul mișcării de centru En Marche!, este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anunțate luni dimineață de ministerul francez de Interne.
Macron se va confrunta în turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidată Frontului Național (extremă dreaptă), care a obținut 21,53% din voturi în primul țur. Primul tur al scrutinului prezidențial din Franța s-a bucurat de o prezență masivă la urne -aproape 80% dintre cetățenii cu drept de vot. Emmanuel Macron este cotat în sondaje că favorit detașat în turul al doilea.
Rezultatele definitive dupa primul tur anuntate de ministerul Francez de Interne:
1- Emmanuel Macron - En marche! - 23,75%
2- Marine Le Pen - Frontul National - 21,53%
3- François Fillon - Republicanii - 19,91%
4- Jean-Luc Mélenchon - Franta Nesupusa - 19,64%
5- Benoît Hamon - Partidul Socialist - 6,35 %
6- Nicolas Dupont-Aignan - Debout la France - 4,75%
7- Jean Lassalle - Rezistam - (432.569 voix) 1,22 %
8- Philippe Poutou - Noul partid anticapitalist - 1,10 %
9- François Asselineau - Uniunea populara republicana - 0,92 %
10- Nathalie Arthaud - Lupta Proletară - 0,65 %
11- Jacques Cheminade - Solidaritate si progres - 0,18 %
Primele rezultate parțiale o dădeau câștigătoare pe Marine Le Pen
Ministerul francez de Interne a făcut publice primele rezultate parțiale în ceea ce privește primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Astfel, datele furnizate după numărare a 20 de milioane de voturi o dau câștigătoare pe Marine Le Pen, cu 24,38%, locul doi fiind ocupat de Emmanuel Macron, cu 22,19%.
Francois Fillon ocupă și potrivit acestor prime date oficiale poziția a treia, cu 19,63% din sufragiile exprimate, urmat la scurtă distanță de Jean-Luc Melenchon (18,09%).
UPDATE: Proteste violente în Franța, după exit-poll-uri! Ciocniri între "antifasciști" și poliție la Paris
Ciocniri violente s-au produs, duminică seara, la Paris, între câteva sute de manifestanți declarându-se "antifasciști" și poliție.
UPDATE: Marine Le Pen, după închiderea urnelor: "Eu sunt candidata poporului"
Candidatul la președinția Franței Marine Le Pen a mulţumit "alegătorilor patrioţi" pentru "rezultatul istoric" şi a promis că "va elibera poporul francez de elitele arogante".
"Sunt candidata poporului", a declarat Le Pen după turul întâi al prezidenţialelor.
UPDATE: Macron susține că a fost deschisă "o nouă pagină a vieții politice franceze"
"Francezii și-au exprimat dorința de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg", a declarat fostul ministru al Economiei, în vârstă de 39 de ani, care a demisionat, în august, din guvern, pentru a înființa propria mișcare politică, En Marche!.
Francezii din diaspora, exemplu! Prezență uriașă la vot: "Nu vrem un Trump în Franța"
UPDATE: Primele exit-poll-uri - Macron și Le Pen, în al doilea tur
Primele estimări privind alegerile din Franța arată că Emmanuel Macron a obținut 23,7% din sufragiile exprimate, cu 2 procente mai mult decât Marine Le Pen.
În ceea ce privește prezenţa la vot, înregistrată la ora 20.00, aceasta a fost de 81%.
Exit-poll IPSOS:
Emmanuel Macron - 23,7%
Marine Le Pen - 21, 7%
Francois Fillon - 19,5%
Jean-Luc Melenchon -19,5%
Benoit Hamon – 6,2%
Nicolas Dupont-Aignan – 5%
Exit-poll KANTAR:
Emmanuel Macron - 23%
Marine Le Pen - 23%
Francois Fillon - 19%
Jean-Luc Melenchon -19%
Exit-poll RTBF:
Emmanuel Macron - 24%
Marine Le Pen - 22%
Francois Fillon - 20,5%
Gușă: Alegerile ne vor arăta dacă Franța s-a pregătit sau nu să dinamiteze proiectul european
Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.
UPDATE: Macron, primul loc în sondaje (presa belgiană)
Un institut francez de sondare a opiniei publice îl plasează pe primul loc pe Emmanuel Macron cu 24-25% din voturi, cu mult în fața radicalului de stânga Jean-Luc Mélenchon și a candidatei Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, care au obținut în jur de 20%, departajați de câteva zecimi de punct, scrie Agerpres.
Candidatul dreptei François Fillon se află pe locul al patrulea, cu 18% din voturi.
Un alt exit-poll îl arată clar pe primul loc pe Emmanuel Macron, urmat de Marine Le Pen. Pentru poziția a treia, lupta se decide între Jean-Luc Mélenchon și François Fillon.
Un alt sondaj de opinie anunță că în frunte se află Emmanuel Macron și Marine Le Pen fără alte comentarii, mai scrie lecho.be.
UPDATE: Prezența la vot la ora locală 17.00 (ora 18.00 în România) a fost de 69,42%
Ministerul de Interne francez informează că, la ora locală 17.00 (18.00 ora României), 69,42% dintre alegătorii francezi și-au exercitat dreptul la vot, subliniind că unele secții de votare vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României)
UPDATE: Centristul Emmanuel Macron și lidera forțelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri neoficiale
Potrivit postului de radio și televiziune de limbă franceză din Belgia RTBF, Macron conduce cu 24% din voturi, fiind urmat de Le Pen cu 22%, arată exit-poll-urile.
Fostul premier conservator Francois Fillon ar întruni 20,5% din voturi, în timp ce liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon s-ar bucura de 18% din voturile francezilor.
Detalii despre originea acestor exit-poll-uri nu sunt oferite, întrucât în Franța este ilegal să publici astfel de sondaje electorale înainte de finalul votului.
UPDATE: Francezii din diaspora, exemplu! Prezență uriașă la vot: "Nu vrem un Trump în Franța"
Din Europa până în continentul american, francezii din străinătate s-au prezentat în masă la urne, începând cu cei din SUA, care au votat cu 24 de ore înaintea compatrioților lor din metropola franceză, în primul tur al unor alegeri prezidențiale îndoliate de atentatul de pe Champs-Elysee, relatează AFP.
În SUA, Canada și America de Sud, sute de mii de cetățeni francezi au fost chemați la urne cu o zi înainte, dat fiind decalajul orar, pentru a alege între cei 11 candidați, într-un scrutin dominat de indecizia alegătorilor, scrie Agerpres.
"Nu vrem să existe un Donald Trump în Franța", explică un expatriat din Alsacia în SUA.
Președintele american a estimat că atentatul de joi seara, de la Paris, "o va ajuta probabil" pe președinta Frontului Național francez, Marine Le Pen, dată de toate sondajele de opinie din ultimii ani ca fiind unul dintre candidații ce va ajunge în turul doi, însă pe care îl va pierde.
Exact 119.773 de alegători francezi sunt înscriși în SUA, dintre care 11.242 la Washington, cu 30% mai mult decât în primul tur pentru alegerile prezidențiale din 2012, potrivit cifrelor Ambasadei franceze.
Aproape 47 milioane de francezi cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, astăzi, în primul tur al scrutinului prezidenţial, după o campanie dominată de scandaluri şi discuţii despre imigraţie, viitorul Franţei în Uniunea Europeană şi terorism. Aproximativ 2.000 de francezi sunt aşteptaţi la urne şi în România.
Până la 13.00, ora României, 28,5% dintre francezii cu drept de vot au mers la urne. Un procent aproape identic cu cel de-acum cinci ani. Candidaţii contează şi pe voturile din diaspora franceză. În România, sunt secții de votare la București, Cluj și Iași.
Alegătorii vor avea ocazia să-şi exprime opţiunea în cele peste 66.546 de secţii deschise în Franţa şi în străinătate.
Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României), urmând să se închidă la ora locală 19.00 (20.00 ora României). La Paris şi în alte oraşe mari, alegătorii îşi vor putea exprima susţinerea pentru candidaţii înscrişi în cursa electorală până la ora 21.00 (22.00 ora României).
Rezultatele primelor exit-polluri sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor.
În ultima săptămână de campanie, două momente simbolice au arătat care e miza alegerilor din Franţa pentru UE. Protagoniştii, favoriţii sondajelor: Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, şi Emmanuel Macron, candidat independent.
"Pentru a accepta să participe la emisiune, doamna Le Pen ne-a cerut să îndepărtăm drapelul european care trebuia să apară în spatele dvs. Vă reamintesc că, în prezent, apare de fiecare dată când preşedintele Republicii se adresează concetăţenilor săi", a spus Gilles Bouleau, jurnalist TF1.
"Eu vreau să fiu preşedinte al Franţei, nu al Comisiei Europene", a replicat Marine Le Pen.
"Niciodată! Pentru mine este o onoare să flutur acest drapel alături de voi. Şi o să vă spun de ce. Pentru că noi suntem una dintre stelele de pe acest drapel. Pentru că noi l-am făcut. Pentru că generaţia noastră, în mare parte, nu a cunoscut vremurile de dinainte ca acest drapel să existe. Ştiu ce era acest continent înainte ca drapelul să existe. Era un continent al războiului. Nu vom uita asta niciodată", a spus Emmanuel Macron.
Marine Le Pen le-a promis francezilor un referendum pentru ieşirea din Uniunea Europeană, după model britanic. Triumful dreptei radicale în Franţa ar putea închide cercul, după Brexit şi instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, şi el un eurosceptic.
Franţa e unul dintre statele fondatoare ale Uniunii. În multe privinţe, numele său e sinonim cu U.E. Alături de Germania, reprezintă motorul economic, politic şi militar al blocului comunitar.