Alegeri Bulgaria. Partidul premierului Boiko Borisov, pe primul loc
Partidului conservator al premierului bulgar, Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit sondajelor parţiale de la ieşirea de la urne date publicităţii, duminică seara, după închiderea secţiilor de votare.
Însă votul protestatar a înregistrat un rezultat mai bun decât era aşteptat: noua formaţiune anti-elite şi anti-corupţie ''Există un Astfel de Popor'' (ITN) condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului, se situează, potrivit sondajelor, umăr la umăr cu socialiştii.
Potrivit Reuters, este de aşteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni şi nu poate fi exclusă nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasă a partidului ITN complicând şi mai mult viitoarele negocieri.
Potrivit unui sondaj al Gallup International, ITN s-a clasat pe locul doi, cu 17,1% din voturi, în timp ce un sondaj realizat de Alpha Research clasează partidul lui Trifonov pe locul trei, cu 15,2% din voturi, locul doi revenindu-i Partidului Socialist, cu 17,6%.
De asemenea, potrivit Gallup, GERB ar fi câştigat alegerile cu 25% din voturi, în timp ce potrivit Alpha Research partidul lui Borisov ar fi câştigat 25,7% din voturi.
Sondajele preelectorale dădeau Coaliţia formată din GERB şi Uniunea Forţelor Democrate (UDF) câştigătoare cu 28,1% din voturi, cu un avans de 8 puncte procentuale faţă de Partidul Socialist bulgar (BSP), în timp ce partidul lui Slavi Trifonov, era clasat pe locul trei în aceste sondaje, cu 12,7% din voturi, scrie agerpres.ro.
Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.
Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.
Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce, se află pe poziţia a patra în sondaje.
Dacă vor depăşi pragul electoral de 4%, ar mai putea intra în parlament şi două noi formaţiuni reformiste care se hrănesc din nemulţumirea faţă de guvernul lui Borisov şi, probabil, un partid ultranaţionalist care a făcut parte din actuala coaliţie guvernamentală.
Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt aşteptate mai devreme de joi.