MENIU

Alegeri anticipate în Spania, anunțate de premierul Sanchez

Pedro Sanchez 

Alegeri anticipate în Spania, pe 28 aprilie. Şeful Guvernului a luat această decizie după ce Parlamentul a respins proiectul de buget pentru acest an. Opoziţia de dreapta s-a aliat cu separatiştii catalani pentru a avea suficiente voturi în Legislativ astfel încât să blocheze bugetul, anunță BBC, preluat de Realitatea TV.  

"Vă anunţ că, în baza atribuţiilor pe care care le am ca preşedinte al Guvernului Spaniei, după deliberări cu Consiliul de Miniştri, am propus dizolvarea camerelor (Parlamentului - n.red.) şi am convocat alegeri generale pe 28 aprilie.", spune Pedro Sanchez, premierul Spaniei. 

Parlamentul va fi dizolvat pe 5 martie, iar campania electorală va începe pe 12 aprilie. Scrutinul are loc cu o lună înaintea celor municipale, regionale şi europene, din 26 mai. Este a treia oară când spaniolii sunt chemaţi să îşi aleagă parlamentarii în mai puţin de patru ani. 

Sondajele de opinie arată că niciun partid nu va obţine suficiente voturi pentru a guverna singur. Socialiştii sunt creditaţi cu 30% din intenţiile de vot, iar cele două partide de centru-dreapta au peste 30% din electorat. Aceasta ar putea duce la un Guvern de coaliţie din care să facă parte şi formaţiunea de extremă-dreaptă. 

Mai multe articole despre:
Spania alegeri anticipate Pedro Sanchez