MENIU

Albania și SUA, vot pentru o rezoluție care condamnă Rusia - Se plănuiește IZOLAREA lui Putin pe scena internaţională

Statele Unite şi Albania au cerut un vot al Consiliului de Securitate al ONU vineri, la ora 20:00 GMT, asupra unui proiect de rezoluţie care condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia şi care solicită Moscovei să îşi retragă imediat trupele.

Proiectul, plasat sub Capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite (Acţiunea în caz de ameninţări împotriva păcii, de încălcări ale păcii şi de acte de agresiune) şi care permite folosirea forţei, este sortit eşecului din cauza dreptului de veto pe care Rusia îl poate exercita în Consiliul de Securitate în calitate de membru permanent.

Pentru Washington însă, utilizarea acestui drept de veto va scoate în evidenţă izolarea Rusiei pe scena internaţională.

Totodată, este prevăzută supunerea la vot a unui text similar în cadrul Adunării Generale a ONU, unde rezoluţiile nu sunt obligatorii şi nu poate fi exercitat dreptul de veto.

Potrivit proiectului de text obţinut de AFP, Consiliul ar urma să condamne "în cei mai fermi termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", subliniind că aceasta încalcă articolul 2, paragraful 4, din Carta ONU. Acest paragraf prevede că "toţi membrii trebuie să se abţină în relaţiile lor internaţionale de a recurge la ameninţare sau la forţă împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat".

Mai multe articole despre:
ucraina rezolutie albania usa armata rusia atac bombardamente