MENIU

Administrația de ocupație din Zaporojie spune că are plan de evacuare în cazul unui accident la centrala nucleară

Centrala Nucleară Zaporoje se află în centrul conflictelor armate între ucraineni și ruși. Ambele tabere se acuză reciproc, iar administrația de ocupație, pro-rusă, din zona Zaporoje, susține că are un plan de evacuare în cazul în care centrala va fi atacată.

Autoritățile pro-ruse din Zaporojie au elaborat un plan de evacuare din oraș în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie. Acum stația funcționează ca de obicei, nivelul de radiații este normal, a declarat șeful administrației de ocupație Evgheni Bălitsky într-un interviu pentru RIA Novosti.

„Ne-am pregătit, desigur, pentru orice evoluție a situației și, prin urmare, am dezvoltat un plan de evacuare a populației în cazul în care apare o astfel de nevoie”, a asigurat Balitsky.

Stația este supusă grevelor regulate, în care Moscova și Kievul se învinovățesc reciproc. Cu o zi înainte, administrația orașului a susținut că cinci lovituri de artilerie au fost efectuate de armata ucraineană direct pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie.

„Energoatom” ucrainean a spus că în ultima zi, trupele ruse „au bombardat în mod repetat” teritoriul uzinei din sudul Ucrainei. „Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura stației a fost deteriorată, există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă și un pericol mare de incendiu”, a spus Energoatom într-un mesaj Telegram.

Anterior, administrația Energodar a promis că va distribui  locuitorilor din Energodar 25.000 de tablete de iodură de potasiu în cazul unei emisii de radiații la ZNPP. 

Pe 26 august, inspectorii de la Agenția Națiunilor Unite pentru Energie Atomică (AIEA) au anunțat săptămâna viitoare o vizită la Centrala Nucleară Zaporojie. Kievul și Moscova au convenit să permită specialiștilor să treacă în complexul ocupat de trupele ruse de la începutul invaziei Ucrainei. Potrivit The New York Times, grupul era condus de șeful agenției, Rafael Grossi. Pe lângă el, la gară vor merge încă 13 persoane. Reprezentanții SUA și Marii Britanii nu se numără printre aceștia.