MENIU

Acord pentru livrarea de gaze între Kiev şi Moscova

Bruxellesul a reuşit să faciliteze un acord între Kiev şi Moscova privind continuarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, până la sfârşitul acestei luni. Decizia securizează astfel tranzitul gazelor cumpărate de europeni.

Rusia şi Ucraina au reluat luni, la Bruxelles, într-o atmosferă mai degrabă tensionată negocierile sub egida Comisiei Europene. Scopul a fost prelungirea acordului în domeniul gazelor naturale încheiat în toamnă şi care expiră la sfârşitul lunii.

Potrivit acordului, obţinut la capătul a ore întregi de negocieri, compania ucraineană Naftogaz se angajează să plătească în avans către Gazprom, în cursul acestei luni, achiziţii care acoperă consumul ţării. În schimb, Gazprom garantează tranzitul achiziţiilor de gaze naturale ale Uniunii Europene.

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I099714
sincron titrat MAROS SEFCOVIC, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Energia
01.03 Naftogaz va continua să garanteze tranzitul neîntrerupt de gaze către Uniunea Europeană. Gazprom va livra până la 114 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi Ucrainei, în baza plăţilor primite în avans. 01.22


Naftogaz, compania publică ucraineană, a acuzat compania omologă rusă Gazprom că nu i-a livrat toate gazele pe care le-a plătit. Kievul s-a plâns deja că o parte a gazelor a fost livrată zonelor din estul Ucrainei, aflate sub controlul rebelilor proruşi, livrări pentru care Moscova i-a prezentat factura luna trecută. Naftogaz a plătit 15 milioane de dolari la sfârşitul săptămânii.

Rusia a sistat livrările de gaz către Ucraina în luna iunie a anului trecut şi le-a reluat abia la mijlocul lui decembrie. În acest interval, Kievul şi-a asigurat necesarul de combustibil din gazele destinate mai multor state europene. Cele două ţări s-au atacat reciproc la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

UE achiziţionează anual aproximativ 130 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia, dintre care jumătate - reprezentând 15% din consum - tranzitează Ucraina către Polonia, Slovacia, Ungaria şi România.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Bruxelles gaze livrare de gaz