MENIU

A murit „Canibalul japonez”: Crima care a zguduit lumea - Preferințele pe care le avea - Detalii cutremurătoare

A murit „Canibalul japonez” - Crima care a zguduit lumea - Detalii cutremurătoare Foto: Profi Media

Issei Sagawa, supranumit „canibalul japonez" pentru că a ucis și mâncat o studentă olandeză la Paris în 1981, a murit la vârsta de 73 de ani.

Issei Sagawa a murit la vârsta de 73 de ani pe 24 noiembrie 2022, au anunțat prietenul și fratele său mai mic într-o declarație din 2 decembrie. Crima sa a inspirat groază, dar și fascinație în întreaga lume.

Acesta a murit din cauza unei pneumonii, iar înmormântarea a avut loc în prezența familiei sale, nefiind organizată o ceremonie publică.
 
CRIMA ce a zguduit o lume întreagă - Cum a fost prins. Detalii cutremurătoare despre uciderea tinerei
 
În 1981, Sagawa studia la Paris Literatura, când a invitat o studenta olandeză la el acasă după ce au făcut cunoștință într-un club. Ajunși la el acasă, acesta a împuşcat-o în gât, a violat-o, apoi a mâncat părţi din corpul său timp de mai multe zile. Într-un final, a încercat să ascundă rămăşiţele tinerei în parcul Bois de Boulogne, cu această ocazie fiind arestat.

Șocantă a fost seninătatea cu care a recunoscut fapta, au relatat anchetatorii parizieni. A povestit cu lux de amănunte cum a gătit-o, ce rețete a folosit, ce părți ale corpului i-au plăcut cel mai mult, ba chiar a declarat că și-a băgat și în congelator resturi din trupul fetei.

El a invitat-o pe tânără la cină sub pretextul unei discuții legate de literatură. Însă la sosirea ei, a împușcat-o în gât cu o pușcă în timp ce aceasta stătea cu spatele la el la un birou.

După ce au analizat conținutul acelor valize, anchetatorii francezi au studiat părțile corpului dezmembrat și au identificat-o pe tânăra studentă olandeză Renée Hartevelt.

Foto: Profi Media (arestarea din 1981)

Fotografiile au fost făcute pe 17 iunie 1981, când Sagawa a fost  escortat de poliția franceză îmbrăcat în civil, în timp ce părăsește sediul prefecturii de poliție din Paris după interogatoriu. 

Foto: Profi Media (arestarea din 1981)

El nu era la prima faptă de acest fel. La 24 de ani, în 1973, în timp ce studia la Universitatea Wako din Tokyo, Sagawa a atacat o femeie în apartamentul acesteia, în timp ce dormea. Intenția sa a fost de a o ucide și de a mânca din ea, însă nu a reușit să-și ducă planul la bun sfârșit.A reușit să taie o parte din fese, însă în timp ce încerca să se furișeze afară din casă, a fost pus la pământ. În final a fost reținut de poliție și acuzat de viol, fără ca adevăratele sale intenții să fie cunoscute. Acuzația de viol a fost retrasă după ce tatăl său a plătit-o pe femeia care a fost atacată.

Sagawa s-a născut la 26 aprilie 1949 într-o familie bogată. Născut prematur, fiind mic de putea fi ținut în palme, potrivit tatălui său, a avut o sănătate fragilă și era introvertit, potrivit declarațiilor părinților săi. A studiat Literatura engleză, apoi la 24 de ani ajungea la Paris pentru a studia Literatura la Sorbona.

Internat în Franța după crimă, este declarat sănătos de japonezi

Sagawa a fost internat pe 12 august 1986 într-un spital de psihiatrie, a stat acolo câteva luni, iar după externare a devenit un om liber. Psihologii francezi l-au declarat „nebun” din punct de vedere legal și inapt pentru a fi judecat, fiind apoi extrădat înapoi în Japonia. Acolo a fost găsit nevinovat din punct de vedere al stării sale psihice și a fost declarat sănătos și apt mental de psihiatrii japonezi. Aceștia au decis atunci că singura problemă a lui Sagawa a fost o „anomalie de caracter” și nu e nevoie de internare într-un spital de specialitate.

Sagawa a devenit celebru după crima abominabilă pentru care nu a fost pedepsit

În cei peste 30 de ani de la ieșirea sa din spital a devenit celebru. Sagawa nu și-a ascuns crima și a profitat de notorietatea pe care i-a adus-o fapta sa macabră. A publicat mai multe cărți, inclusiv un roman „In The Fog”, în care amintește chiar și de crima teribilă din Paris, dezvăluind detalii șocante. A fost și cap de afiș pentru mai multe reviste, a fost și subiectul mai multor filme documentare. În numeroasele interviuri pe care le-a dat, acesta își numea crimele drept "incidente".

Crima sa a fost și subiectul Scrisorii de la Sagawa-kun a romancierului japonez Juro Kara, care a câștigat cel mai prestigios premiu literar al țării în 1982, la un an de la fapta acestuia.

În 1992, Sagawa susținea, într-un interviu pentru AFP că nu mai este ce a fost în momentul arestării sale în urmă cu 11 ani.

„Nu mai sunt un canibal, vreau să trăiesc în pace”, declara Segawa, atunci în vârstă de 42 de ani.

Sagawa a fost și subiectul unui documentar „Caniba” realizat de doi antropologi, în 2018. Șocante sunt declarațiile date despre studenta olandeză pe care a ucis-o și a mâncat-o. 

„Este pur și simplu fantezia mea. Nu pot să spun nimic mai specific. Probabil că oamenii cred că sunt nebun", a mărturisit acesta în documentarul „Caniba”, descriind „obsesia” ca fiind „imposibil de stăpânit".

Imagini șocante din apartamentul în care trăia Sagawa

O privire prin apartamentul său mai mare de burlac din Yokohama îi dezvăluie nevroza violentă și adâncă. 

Foto: Profi Media (AFP, 1992)

Chiar pe ușă, în interiorul ușii, o cagulă neagră este montată pe perete, lângă rafturi pline cu statuete asemănătoare garguilor, literatură clasică și bibelouri adunate de-a lungul deceniilor de călătorii.

Foto: Profi Media (AFP, 1992)

Iar scaunele sunt pline de jucării pentru copii. Camera lui este ca a unui băiat de 14 ani: împodobită cu foarte multe fotografii, tablouri cu fete tinere, unele pictate de el însuși, altele preluate din reviste de vedete, potrivit CNN