MENIU

4 marinari români, sechestrați în Myanmar, în plin război civil

4 marinari români, sechestrați în Myanmar, în plin război civil. Sursa foto: Pixabay

Patru marinari români sunt blocați de aproape o lună, fără mâncare, în Myanmar, în plin război civil. Vasul pe care se aflau a fost sechestrat într-un port. Autoritățile le-au reținut actele și i-au carantinat, din cauza unor cazuri de COVID-19 raportate la bordul navei. 

Ministerul Afacerilor Externe precizeză că Ambasada României la Beijing a fost informată de unul din cei patru români sechestrați cu privire la situația sa și a celorlalți marinari.

Potrivit primelor informații, cei patru navigatori se află în carantină, alături de ceilalți membri ai navei, într-o unitate hotelieră din Yangon.   

Aceștia au fost blocați pe vas de aproape o lună, mai exact, din data de 16 iunie. La acea vreme, personalul navei a fost debarcat, după ce au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul echipajului.

Marinarii au fost testați, în repetate rânduri, pentru Covid-19, dar rezultatele au ieșit negative.

În plus, acestora le-au fost reținute documentele de călătorie. În acest context, autoritățile din Myanmar au comunicat că acestea vor fi predate agentului local al companiei angajatoare, care se va ocupa și de demersurile în vederea repatrierii membrilor echipajului. 

Ministerul român de Externe a precizat, printr-un răspuns oficial, că Ambasada României la Beijing a întreprins, în regim de urgență, demersuri pentru a obține informații suplimentare cu privire la situația persoanelor în cauză.

Autoritățile din Myanmar au explicat că măsura de carantinare și condițiile acesteia au fost stabilite în contextul evoluției situației epidemiologice pe plan local.

Ca urmare a acestor acțiuni, agentul local întreprinde demersuri pentru a le asigura îmbarcarea într-un zbor de repatriere programat pentru data de 17 iulie 2021.