MENIU

2014, ANUL ALEGERILOR în 40 de ţări din lume

Febra electorală nu va lovi doar ţara noastră în acest an. Peste 40% din populaţia lumii va fi chemată la urne, notează jurnaliştii The Economist. Ţările implicate reprezintă mai mult de jumătatea din PIB–ul global, de desfăşurarea şi rezultatul electoral din unele din aceste state depinzând stabilitatea regională.

Este un an al premierelor, remarcă jurnaliştii britanici. Au loc primele alegeri parlamentare democratice în Fiji, este ales direct primul preşedinte al Turciei şi vor fi organizate primele alegeri pentru UE după 2009, înainte de efectele complete ale crizei financiare și de creșterea partidelor eurosceptice.

18 state din întreaga lume vor organiza în noul an alegeri pentru preşedinţie. Prezidenţialele vor fi deschise de un stat de pe continetul amrican, Costa Rica. De altfel, opt ţări din America Latină şi de Sud îşi vor scoate cetăţenii la urne pentru desemnarea şefului administraţiei prezidenţiale, printre ele numărându-se Brazilia, Bolivia, Columbia şi Panama.

Pe continentul european, macedonenii, slovacii şi lituanienii vor avea de făcut alegeri similare, în timp ce românii vor închide acest an cu un astfel de tip de scrutin. Importante pentru stabilitatea regională, în special politică şi economică sunt alegerile din Afganistan, Algeria şi Indonezia, în timp ce în Turcia vor avea loc primele alegeri directe pentru preşedinte.

Legislativul naţional va fi reînnoit în 26 de state de pe glob. Cele mai aşteptate scrutinuri parlamentare sunt cele pentru legislativul Uniunii Europene şi cele pentru Congresul american. Al doilea stat din lume ca număr de populaţie, India, va trece şi el prin testul electoral, în timp ce în Fiji se vor desfăşura primele alegeri parlamntare democratice.

Pentru Parlament vor fi convocaţi la urne şi cetăţenii a două state, Bosnia şi Kosovo, care caută încă să-şi vindece rănile după conflictul armat din fosta Iugoslavie. În vecinătatea ţării noastre, ungarii şi moldovenii au şi ei de ales noua garnitură de parlamentari.

După moartea lui Nelson Mandela, sud-africanii trebuie să dovedească cum ştiu să se folosească de moştenirea lăsată de primul lor preşedinte de culoare. Controversatul referendum, care stă mai mereu pe buzele politicienilor români, va fi utilizat în 2014 de o serie de ţări europene precum Scoţia şi Elveţia.

Locuitorii regiunii Catalonia vor merge şi ei la urne pentru a decide dacă devin ţară independentă sau rămân parte a regatului spaniol. Trecut prin multe frâmântări sociale şi politice, Egiptul va avea, chiar în acestă lună, primul referendum pentru o nouă Constituţie după primăvara arabă.

Mai multe articole despre:
alegeri vot voturi alegeri 2014