MENIU

134 de milioane de dolari despăgubire pentru familiile a doi soldați americani uciși într-un atentat

Un fost deţinut al închisorii din Guantanamo a fost condamnat de către un tribunal american să plătească despăgubiri în valoare de 134 de milioane de dolari familiilor celor doi soldaţi americani căzuți victimă atentatului cu grenadă pe care l-a comis în 2002.

Decizia a fost pronunţată de tribunalul din Salt Lake City, capitala statului Utah, situat în vestul Statelor Unite ale Americii. Avocatul famiilor celor doi soldaţi, Laura Tanner, a fost de acord cu decizia pronunţată, dar a precizat că nu îşi face nicio speranţă că Omar Khadr va achita suma respectivă efectiv, relatează Mediafax.

"Este o mare victorie pentru clienţii noştri, dar ceea ce se pune în discuţie acum este posibilitatea de a primi, într-adevăr, aceste despăgubiri financiare", a făcut Tanner precizări referitoare la decizia pronunţată de tribunalul american luna trecută.

Omar Khadr a comis un atentat cu grenadă în Afganistan, în 2002, în urma căruia un soldat american, Christopher Speer, a fost ucis, iar un altul, Layne Morris, rănit. El a fost arestat în Afganistan imediat – era adolescent în momentul comiterii atacului –, fiind încarcerat la închisoarea americană din Guantanamo Bay, timp de zece ani. În 2010, a fost condamnat la opt ani de închisoare de o comisie militară, pledând vinovat pentru lansarea unui grenade care a ucis un soldat american şi a rănit un altul.

În septembrie 2012, Khadr a fost transferat din Guantamano şi expatriat în Canada, de unde a fost eliberat condiţionat în luna mai a acestui an, în baza achitării cauţiunii, după ce o curte de apel din Canada a respins tentativele guvernamentale americane de a-l menţine în închisoare.

Tatăl lui Khadr, Ahmed Said Khadr, cetăţean canadian născut în Egipt, a fost un membru influent al grupării teroriste Al-Qaida. El a fost ucis în Pakistan, în 2003.