MENIU

Sorin Cîmpeanu, anunț IMPORTANT despre vaccinarea obligatorie. Este sau nu ministrul în favoarea unei astfel de măsuri?

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, astăzi, că nu a susținut niciodată vaccinarea obligatorie a profesorilor și nu o susține nici acum, dar că îndeamnă la vaccinare.

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susținută de mine, în calitate de ministru al Educației, nu este susținută nici acum, îndemnul la vaccinare în schimb, este altceva”, a spus Cîmpeanu, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.
 
În ceea ce privește cazurile de infectare în rândul elevilor sau angajaților din școli, Cîmpeanu a menționat că vineri se va anunța o centralizare a acestora, însă că aceste cazuri „nu sunt generate de școală”, având în vedere că „există o perioadă de incubație”, iar abia peste două săptămâni se poate trage o concluzie cu privire la infectările generate de prezența fizică la cursuri.

Cîmpeanu a admis că tulpina Delta „în mod evident s-a dovedit a fi mai contagioasă și din păcate a afectat într-o măsură mai mare decât variantele precedente copiii și tinerii, lucru care trebuie compensat de respectarea riguroasă a regulilor în școli”.

Ministerul Educației urmează să anunțe, în cursul zilei de astăzi, rata de infectare din fiecare localitate în baza căreia se stabilește scenariul de funcționare pentru săptămâna viitoare.

Reamintim că, potrivit ordinului comun semnat recent de minsiterul Educației și cel al Sănătății,  în localitățile cu rata de infectare mai mare sau egală cu 6 la 1000 de locuitori, orele se vor face online.

Reamintim, de asemenea, că șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat, miercuri seara, că una dintre cele două măsuri vehiculate în spațiul public trebuie impuse, referindu-se la vaccinare obligatorie sau testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. 

„Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede”, a afirmat Arafat, la un post TV.

​Medicii, profesorii sau militarii sunt categoriile care ar putea fi obligate să se vaccineze sau să se testeze săptămânal pe banii lor. O decizie în acest sens urmează să fie luată în curând.