MENIU

Povestea uimitoare a unei mame cu 8 copii. Maria a luat examenul de Bacalaureat și vrea să meargă la facultate

Maria Buga, o mamă dedicată din satul Cotovscoe, a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, în ciuda provocărilor enorme pe care le-a întâmpinat. Visul ei este să devină profesoară de limba și literatura română, iar primul pas l-a făcut deja: a luat examenul de Bacalaureat și se pregătește să se înscrie la Universitatea din Cahul.

Determinarea tinerei mame

Maria, în vârstă de 34 de ani, este mama a opt copii. În ciuda responsabilităților uriașe, nu și-a abandonat niciodată visul de a continua studiile. Momentul decisiv a venit în 2020, când a aflat despre posibilitatea de a urma cursuri serale online. Această oportunitate a fost salvatoare pentru ea, permițându-i să se ocupe de familie și, în același timp, să-și continue educația.

„A fost o oportunitate. Am auzit, în 2020, că este învățământ seral online. Asta a fost ca o atracție din motiv că cu copii nu poți să te duci în fiecare zi la ore”, a explicat Maria.

Drumul Mariei nu a fost deloc ușor. A participat la testări chiar în timpul unei sarcini avansate, fiind însărcinată în luna a șaptea. În ciuda disconfortului fizic și a stresului emoțional, ea a perseverat. Soțul ei, Vasile Buga, a fost un pilon de sprijin, îngrijindu-se de copii atunci când Maria trebuia să fie plecată pentru examene sau cursuri.

„Chiar și pretestările au fost când eram în a șaptea lună de sarcină. A fost complicat că trebuia să stau trei ore așezată, dar m-am descurcat”, a povestit Maria.

Familia o susține pe Maria

Maria s-a căsătorit la doar 16 ani cu Vasile, care avea 20 de ani la momentul căsătoriei. Încă de la început, Vasile a susținut-o în toate demersurile ei educaționale.

„Când ne-am căsătorit, soția avea 16 ani, eu aveam 20 de ani. Mama a spus așa: „Măcar să o las să învețe”. Eu i-am spus că totul va fi în viitor și cu Doamne ajută”, a mărturisit Vasile Buga.

Maria nu se oprește aici. Ea își dorește să devină profesoară de limba și literatura română și intenționează să se înscrie la Universitatea din Cahul. În ciuda dragostei pentru educație, prioritatea ei rămâne familia, iar echilibrul pe care reușește să-l mențină între responsabilitățile de mamă și ambițiile academice este remarcabil.

„Vreau să devin profesoară de limbă și literatură română, dar vedem pe parcurs”, a declarat Maria.

Povestea Mariei Buga este o sursă de inspirație pentru toți cei care cred că este prea târziu sau prea dificil să-și urmeze visurile. Cu sprijinul familiei și o determinare de neclintit, Maria a demonstrat că este posibil să depășești orice obstacol. Ea este nu doar un model pentru cei opt copii ai săi, ci și pentru comunitatea din care face parte și pentru toate femeile care își doresc să își continue educația și să își atingă obiectivele profesionale.