Mitul olimpiadelor școlare. România: 14 medalii, 50% analfabeți. Al doilea cel mai slab învățământ din UE
Mitul performanțelor la olimpiadele școlare, ca indicator al calității generale a sistemului de învățământ, este desființat de analize comparative. Potrivit acestora, România este cea mai bine plasată țară europeană la capitolul olimpiade școlare, dar jumătate dintre elevi reușesc cu greu să citească și, mai ales, să înțeleagă informațiile primite. În schimb, țări europene care nici nu contează la olimpiadele internaționale produc elevi mult mai bine pregătiți
România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe primul loc la medalii, iar la informatică și chimie în top 3. În total, elevii din România au obținut la cele patru discipline: matematică, informatică, fizică și chimie 7 medalii de aur și 7 de argint, potrivit unei analize Newsweek.
În schimb, rezultatele testelor PISA (Programme for International Student Assessment - Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor ) plasează România pe penultimul loc în Europa, un pic deasupra Bulgariei. De subliniat faptul că evaluarea standardizată internațional nu urmărește performanța unui curriculum școlar, ci ceea ce știu și sunt capabili să facă elevii în mod real, la vârsta de 15 ani, când în majoritatea țărilor OECD se încheie învățământul obligatoriu.
Astfel, pe punctaj PISA, 45% dintre elevii români au fost identificați drept analfabeți funcționali, iar dacă se ține cont de faptul că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minim 10%, înseamnă că procentajul ajunge la 50%, potrivit sursei citate.
În schimb, Finlanda este cea mai bine clasată țară la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor. Finlanda nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale.
România: 426 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 55 în lume, locul 26 în UE
Rezultate olimpiade școlare: Fizică: 4 medalii de aur și una de bronz (locul 1 în Europa), Chimie: 2 medalii de aur, un argint, un bronz. (locul 2 în Europa)
Estonia : 530 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 1 în UE
Rezultate olimpiade școlare: Fizică și chimie: 3 medalii de bronz. Matematică: o medalie de bronz.
Finlanda - 522 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 2 în UE.
Rezultate olimpiade școlare: Fizică: zero medalii. Chimie și matematică: câte o medalie de bronz. Informatică: 2 medalii de bronz.
Germania - 503 puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 3 în UE.
Rezultate olimpiade școlare: Fizică: 2 medalii de aur una de argint, două de bronz. Chimie: 2 medalii argint, 2 de bronz.
România a participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarte Economică (OECD).
Elevii de 15 ani au dat în luna aprilie 2018 un test de două ore, pe hârtie, la fel ca in alte 7 state, celalte 72 de țări care au participat la PISA 2018 susținând testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro.
Apoi elevii au completat și un chestionar de 30-45 de minute, la fel și profesorii. Eșantionarea a fost făcută științific, participând la teste peste 5 mii de elevi de 15 ani din clasele a VII-a, a VIII-a și majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de școli.