MENIU

Rodica Sărmaș Furnea: Marele zid al Europei

Asistăm la ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple în micul nostru continent, măcinat de orgolii: Brexit. La Bruxelles, europarlamentarii britanici își iau adio și dau din umeri neputincioși, în timp ce la Comisia Europeană începe agitația unor negocieri a viitoarei relații cu Londra.

„Am 65 de ani, ce voi face acum?”, este întrebarea retorică a eurodeputatului britanic Chris Davies. El continuă, cu binecunoscutul umor englezesc: „Pot să stau la telefon și să aștept un semn de la secretarul general ONU, care să-mi ceară un serviciu. Hei, salut, Chris, sunt Antonio, mă ajuți să salvez lumea? Sau, mai simplu, să-mi acord o pensionare binemeritată”.

Eurodeputatul Davies definește perfect inutilitatea și tristețea acestui Brexit. Nu e nevoie de cuvinte mari pentru a înțelege o decizie proastă, fie ea și istorică. 

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se face în pas alert. Miercuri seara, plenul Parlamentului European s-a reunit la Bruxelles pentru a vota pentru ultima dată documentul care prevede ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Data oficială la care Regatul Unit al Marii Britanii iese oficial din Uniunea Europeană, adică 31 ianuarie 2020, ora 23:00, va fi, fără nicio exagerare, vinerea neagră a unei Europe obosite, incapabilă de a rămâne solidară și puternică.

În procesul ieșirii Marii Britanii din UE, este important de precizat rolul pe care l-a avut Cambridge Analytica. Firma de consultanță politică, aceea care a folosit ilegal, într-un mod lipsit de orice etică elementară, datele britanicilor din social media, a fost unul dintre instrumentele de influențare majoră a alegerilor. De fapt, utilizând tehnologia contemporană, au speculat vulnerabilitatea oamenilor captivi în rețele virtuale și au balansat scorul în favoarea inițiatorilor campaniei Leave.Eu, cei care au coordonat „divorțul” Regatului de UE.

Unul dintre liderii din interior ai afacerii a dezvăluit cum s-a lucrat în 2016. S-a declanșat atunci un scandal mondial, încă nestins, după ce s-a dezvăluit cum au fost folosite datele a milioane de utilizatori Facebook pentru mega-campanii menite să ducă la ruperea Marii Britanii de UE.

Acum lucrurile sunt clare și definitive. Chiar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat că speră la o relație strânsă cu Marea Britanie, vor urma negocieri dure și tensionate.

„Întotdeauna am crezut că țara care a inventat bunul simț va reveni la bunul simț”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. O frază citată de toate agențiile internaționale, un laitmotiv al lipsei de sens care caracterizează demersul politic.

Într-un sens foarte real, Europa are toate șansele să devină acum noua „margine de stâncă” - punctul în care dezordinea economică și haosul administrativ ar putea interveni dacă, așa cum se anticipează, cele două părți nu vor încheia rapid un acord. Există obstacole majore, în special cererea UE de a conserva reglementările comune și deja anunțata politică a  prim-ministrului britanic Boris Johnson, dornic de a obține orice avantaj competitiv în independența restaurată a Regatului Unit.

În context, sfârșitul lui ianuarie clădește, în mod nefericit, temelia unui zid uriaș în zona strategică a lumii, unul de care Europa nu avea nevoie.

Mai multe articole despre:
marele zid al Europei Rodica Sărmaș Furnea