MENIU

Iulian Leca: Guvernul Cîțu. Premisele dezastrului

Iulian Leca

„Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține: - până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; - până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane. Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare."

Sunt cuvintele pe care premierul Florin Cîțu le scria pe 9 aprilie pe pagina personală de facebook. Suntem la finalul lunii aprilie și România nu a trecut încă de 2 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, ceea ce face mai mult ca sigur imposibil de respectat ținta anunțată în urmă cu două săptămâni.

Dincolo de propagandă, de dorința de a încuraja lumea și de optimismul care trebuie să răzbată în declarațiile oficialilor care coordonează campania de vaccinare, cifrele și obiectivele pe care premierul tot insistă de ceva vreme sunt absolut fanteziste și, deloc suprinzător, vor avea efectul opus celui sperat.

Aceste declarații vor produce și mai multă frustrare în rândul populației când ne vom trezi la 1 iunie, adică peste doar o lună, ca nu am depășit, cel mai probabil, nici măcar 3 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze. Să lăsăm deoparte că în România persoanele în vârstă, categoria cea mai expusă în fața virusului Sars-Cov-2, sunt cel mai puțin vaccinate, procentul lor nedepășind încă nici 17% din totalul oamenilor trecuți de 65 de ani.

Aceasta e doar o eroare a strategiei de vaccinare de la început, dar care ar putea fi corectată dacă s-ar dori. Adevărata problemă a României este că, după toate cifrele și estimările, s-a ajuns în punctul în care s-a epuizat bazinul persoanelor care doreau să se vaccineze și/sau au avut acces mai ușor la programare.

Pe scurt, greul abia de acum începe. De acum trebuie convinse persoanele care încă nu știu ce să facă sau, misiune și mai dificilă, sunt convinse că e mai bine dacă nu se vaccinează. În plus, campania de vaccinare trebuie să pătrundă în zonele extrem de sărace și excluse de pe harta civilizației urbane, adică o mare parte a mediului rural, acolo unde nici măcar nu s-a auzit ca există un vaccin care te poate apăra de o boală numită noul Coronavirus.

Dacă strategia pentru a creste numărul persoanelor vaccinate este să facem declarații fanteziste și să deschidem câteva centre mobile plus 2-3 unde să se poată imuniza din mașini, atunci ne putem lua gândul că în acest an vom atinge procentul necesar imunizării colective. Iar dacă ratăm această șansă unică și vom intra în iarnă fără a ne fi vaccinat în număr suficient de mare, ei bine, vom afla atunci abia cât de grave și enorme pot fi costurile neglijenței la guvernare în timp de pandemie.

Într-adevăr, singura și cea mai mare prioritate a Guvernului este vaccinarea. Doar că una din premisele necesare, deși nu suficientă, a unei campanii de vaccinare de succes este și stabilitatea politică a guvernării. Iar aici atingem a doua mare problemă a Guvernului Cîțu. Pe lângă lipsa de viziune a strategiei de vaccinare, vedem cum USR-Plus dinamitează pe unde și cum apucă alianța.

S-a întâmplat la ministerul Sănătății, cu tot scandalul provocat de Voiculescu, se întâmplă la ministerul Fondurilor Europene, cu problemele apărute cu PNRR, și e pe cale să se producă și la ministerul Justiției, unde noile legi ale justiției au fost deja criticate și respinse în principiu de Klaus Iohannis.

Dar și mai periculos decât neînțelegerile și subversiunea din Guvern este jocul pe care useristii si plusiștii îl fac în administrația din țară, așa cum e cazul la Iași și, mai nou, la București, unde bugetele nu au fost aprobate din cauza opoziției USR-Plus.

Aceste acțiuni de sabotaj fățiș nu pun în pericol doar stabilitatea politică, atâta câtă a fost și a mai rămas după doar 4 luni de la semnarea protocolului coaliției, dar sunt și un atac la ceea ce ar trebui să fie un efort comun de depășire a pandemiei. În rest, e deja inutil să căutăm vinovații pentru ceea ce va să vină.
Mai multe articole despre:
florin citu iulian leca