România, amenințată cu infringementul din cauza eliminării supraaccizei la carburanți
România este amenințată cu deschiderea proceduri de infringement după eliminarea supraaccizei la carburanți, anunță Realitatea TV.
Comisia Europeană urmează, așadar, să trimită către Guvern o scrisoare de avertizare.
Supraacciza la carburanţi a fost eliminată miercuri, prin votul deputaţilor, legea în acest sens urmând să fie tirmisă la promulgare. De asemenea, joi seara președintele Klaus Iohannis a afirmat că va promulga legea care elimină supraacizei la carburanți.
După scoaterea a 32 de bani pe litru (7 cenți), acciza din România va ajunge la 1,656 lei pe litrul de benzină fără plumb și de 1,518 lei la motorină. Tot la litru.
Însă, există o directivă europeană care stabiliește un prag minim al accizelor sub care o țară membră nu poate intra, arată o analiză Business Club.
Și în cazul nostru, acestea sunt de 359 de euro pe mia de litri de benezină fără plumb și de 330 de euro pe mia de litri de motorină. Pentru conversie este luat cursul din prima zi a lui octombrie, cu aplicarea accizelor în următorul an. Și banca centrală europeană a stabilit un curs pe 1 octombrie de 4,7511 lei.
Prin urmare acciza minimă posibilă pe prevederile europene este de 1,705 lei pe litrul de benzină fără plumb și de 1,568 lei pe litrul de motorină. Ceva mai sus decât a ieșit din comisiile parlamentare.
Practic, pentru a rămâne la nivelul minim acceptat, acciza ar fi trebui să scadă cu doar 27 bani, nu cu 32 de bani. Prin urmare, dacă această lege va intra în vigoare și are termen de aplicare 1 ianuarie, va fi necesar ca guvernul să intervină pentru a crește accizele cu vreo 5 bani ca să nu intre în coliziune cu normele comunitare.