MENIU

Norma de poluare Euro 7. Da sau nu? Comisia Europeană vrea ZERO emisii, multe state UE se opun vehement

Producătorii auto, puternic afectați de deciziile CE. Foto/Profimedia

Comisia Europeană are planuri mărețe privind reducerea poluării către zero, cel puțin din zona automobilelor. Însă, multe state UE, în special cele cu o puternică industrie auto, spun că perspectivele liderilor europeni sunt nerealiste și că vor afecta întreaga economie a Uniunii.

Miniştrii Transporturilor din Cehia, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Ungaria şi Slovacia au discutat luni schimbările propuse la normele de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7, pe fondul unei dispute cu privire la strategia blocului comunitar de tranziţie la vehiculele electrice, transmite Reuters.



Normele propuse Euro 7 vor înăspri limitele privind poluanţii care afectează sănătatea, inclusiv oxizii de azot. UE susţine că beneficiile asupra sănătăţii vor depăşi cu mult costurile.



Dar ţările, inclusiv Cehia, se opun acestor reglementări, susţinând că sunt o povară pentru industria auto. Majoritatea au sectoare auto puternice.



Un oficial UE a declarat că miniştrii au discutat despre termenele limită "nerealiste" ale reglementării.



"În privinţa normelor Euro 7, facem eforturi pentru ca să poată fi realizate acele condiţii care sunt într-adevăr realiste", a declarat luni ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka, după reuniunea de la Strasbourg.



Ţările UE au rezerve în privinţa perioadei scurte pentru adoptarea normelor, care ar urma să se aplice de la mijlocul lui 2025 pentru maşini. Statele au propus o perioadă de patru ani pentru intrarea în vigoare a normelor, alături de unele modificări tehnice, pentru ca industria auto să aibă mai mult timp să se pregătească şi să îmbunătăţească măsurile tehnologice, a informat Cehia.



"Dacă suntem într-adevăr serioşi în legătură cu reducerea emisiilor în Europa, cred că trebuie să adoptăm măsuri tehnologice realiste", a declarat Kupka.


De asemenea, statele au discutat despre termenul limită din 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon, reglementări care vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035.


Principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă deja pe pauză, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă.


UE susţine că implementarea reglementării în 2035 este crucială, deoarece durata medie de viaţă a noilor maşini este de 15 ani, deci intrarea în vigoare mai târziu a interdicţiei ar face imposibil obiectivul UE de a ajunge la emisii nete zero până în 2050, în condiţiile în care sectorul transporturilor este responsabil pentru aproximativ un sfert din emisiile din UE.


O parte din industria auto a UE face lobby pentru relaxarea reglementărilor. Directorul general al Porsche, Oliver Blume, a declarat luni că în opinia sa Berlinul "are o poziţie adecvată", încercând să se asigure că pot fi utilizaţi combustibilii sintetici la noile maşini cu motoare pe combustie după 2035.

 

În viziunea Uniunii Europene, noul standard Euro 7 este necesar pentru a corecta o serie de probleme existente la actualul standard Euro 6, introdus oficial în Europa în 2014. Practic, Uniunea își propune ca Euro 7 să reducă complexitatea actualelor norme de poluare, să actualizeze limitele de emisii pe baza celor mai recente studii cu privire la poluare și să îmbunătățească semnificativ modul în care sunt controlate emisiile reale ale mașinilor. 

 

Iar această actualizare a normelor de poluare este necesară și în contextul în care mașinile cu motoare termice vor continua să circule pe drumuri și după 2035, până când vor ieși gradual de pe piață pe măsură ce ajung la finalul perioadei de viață.

 

Euro 6 este deja în vigoare de 9 ani 

 

De altfel, studiile comandate de Uniunea Europeană arată că în 2050 peste 20% dintre mașinile din parcul auto european vor avea motoare termice, în timp ce în cazul vehiculelor de mare tonaj proporția urcă la 50%. 

 

Introdus în anul 2014, standardul Euro 6 are drept pilon central emisiile de dioxid de carbon. De altfel, acesta este și motivul pentru care producătorii sunt obligați să afișeze cât mai vizibil emisiile de dioxid ale mașinilor pe care le comercializează. 

 

Cu toate acestea, mașinile cu motoare termice nu emit doar dioxid de carbon, ci multe alte substanțe nocive, dintre care cele mai “populare” sunt oxizii de azot – pe care îi găsești sub termenul generic NOx – și particulele fine de ordinul micrometrilor (1 micrometru = 0,001 milimetri). 

 

Oxizii de azot au devenit „celebri“ în scandalul Dieselgate, care a izbucnit în 2015, adică la numai un an după implementarea Euro 6. Datele pentru anul 2018 arată că 39% dintre emisiile de oxizi de azot din Europa și 47% dintre emisiile de oxizi de azot din mediul urban provin din industria de transporturi rutiere. 

 

În prezent, standardul Euro 6 prevede o limită de emisii de 60 mg/km pentru motoarele pe benzină și 80 mg/km pentru motoarele diesel. Noul standard Euro 7 vine cu o limită maximă de 60 mg/km, indiferent dacă motorul termic este diesel sau pe benzină. Prin această nouă limită, Uniunea anticipează că în 2035 emisiile totale de oxizi de azot vor scădea cu 35% comparativ cu standardul Euro 6 introdus în 2014. 

 

Practic, producătorii auto trebuie să se asigure că motoarele diesel vor fi cel puțin la fel de “curate” ca unitățile care funcționează cu benzină. Ca o paranteză, motoarele diesel dezvoltate în prezent sunt deja mai curate decat primele motoare diesel produse pe baza standardului Euro 6, ca urmare a faptului că Uniunea Europeana a impus numeroase reguli noi ca reacție la scandalul Dieselgate. 

 

Euro 7 programat să intre în vigoare peste 2 ani

În 2022, Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile cu privire la noile norme de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7, care ar urma să intre în vigoare începând din 2025.



Bruxelles ar dori în special ca testele referitoare la emisiile poluante ale vehiculelor să fie mai conforme cu condiţiile reale de trafic şi de asemenea să impună limite cu privire la emisiile de particule provocate de uzura frânelor şi pneurilor, în ideea de a reduce cu 35% emisiile de oxizi de azot ale autoturismelor şi utilitarelor uşoare comparativ cu normele precedente Euro 6.



"În forma actuală, normele de poluare Euro 7 pun în pericol industria auto din întreaga Europă. În acelaşi timp, ele reprezintă un risc pentru locurile de muncă", a declarat luni ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka.

 

Propunerea Bruxelles-ului privind înăsprirea normelor de poluare ale automobilelor este respinsă în mod vehement de producătorii auto, care vor o normă minimală pentru acest tip de motoare cu combustie care ar urma să dispară de pe piaţă în 2035. Potrivit producătorilor, normele Euro 7 propuse de Executivul comunitar ar duce la majorarea semnificativă a preţului autovehiculelor, cu riscul de a afecta şi mai mult o piaţă auto europeană care se află deja într-o situaţie dificilă. 

 

Producătorii auto cer UE să renunțe la Euro 7 și să scoată din trafic mașinile non-euro

 

Asociația Constructorilor de Automobile din Europa cere UE să renunțe la introducerea Euro 7 și să găsească o soluție pentru a reglementa parcul auto foarte poluant, o soluție mult mai eficientă și care, în același timp ar lăsa resurse financiare importante constructorilor pentru a accelera electrificarea, scrie profit.ro.

 

În 2025, anul în care ar trebui să intre în vigoare Euro 7, mașinile cu motoare Euro 6 vor reprezenta 60% din parcul circulant, dar 43% din emisiile de NOx vor fi generate de mașinile Euro 5 și mai vechi. În același timp, introducerea Euro 7 va avea un impact minor asupra reducerii de emisii de oxizi de azot și alți poluanți.

 

Cei de la ACEA susțin că introducerea Euro 7 va presupune investiții importante pentru constructori, care vor afecta astfel cheltuielile pentru dezvoltarea de motorizări electrice. Potrivit datelor ACEA, în 2023 mai sunt în circulație 10,4 milioane de autovehicule Euro 1 și 22,2 milioane de autovehicule Euro 2, mașini care au un grad ridicat de poluare, atât în privința oxizilor de azot, cât și emisii de CO2. Nici mașinile Euro 3 și Euro 4, care însumează 70 de milioane de vehicule aflate pe șoselele din Europa, nu au un nivel foarte redus de emisii poluante.

 

ACEA nu detaliază care ar putea fi modalitățile prin care aceste mașini să fie scoase din circulație, dar este limpede că Uniunea Europeană ar putea căuta soluții să determine înlocuirea lor cu mașini noi ori prin măsuri legislative care să le interzică, după o anumită dată, de exemplu 2025, ori prin susținerea financiară a achizițiilor de mașini noi, printr-un program de tip Rabla.

 

Reduceri mici, costuri imense

 

Una dintre simulările realizate de ACEA permite comparația emisiilor de NOx în cele două variante, cu și fără Euro 7, din care se vede că diferențele de emisii sunt foarte mici, între cele două scenarii. Practic, ACEA susține că introducerea Euro 7 va reduce emisiile de NOx cu 4% pentru autoturisme, 2% pentru LCV-uri și 0% pentru autobuze, dar costurile pentru implementarea normei Euro 7 vor fi uriașe.

 

În schimb, dacă ar fi eliminate mașinile cu norme de poluare mai mici de Euro 6, reducerea de NOx ar putea fi de până la 40%. Concluzia acestui studiu este foarte clară: autoritățile UE ar trebui să țintească flotele de mașini de la non-euro la Euro 5, care să fie înlocuite de mașinile Euro 6 și electrice, iar beneficiul pentru poluare va avea „cel mai mare impact”, pe poluanți și pe CO2.

 

Teste mult mai dure pentru motoarele Euro 7

 

Ca și până acum, mașinile vor fi omologate pe baza unor teste cunoscute sub numele de Real Driving Emissions (RDE), care au fost introduse și integrate în norma de poluare Euro 6 după scandalul Dieselgate. Testele de tip RDE vor fi însă mai dure sau, așa cum se exprimă Uniunea Europeană, mai aproape de condițiile reale de pe șosele. De exemplu, unele teste RDE vor fi efectuate inclusiv la temperaturi exterioare de 45 de grade Celsius. 

 

De asemenea, pentru călătoriile mai scurte de 10 kilometri, cantitatea totală de emisii de oxizi de azot trebuie să fie de cel mult 600 mg, ceea ce teoretic înseamnă tot 60 mg/km. Diferența este că acest test este realizat pe o distanță foarte scurtă, ceea ce înseamnă că motorul nu va avea suficient timp să se încălzească la temperatura optimă. În practică, motoarele emit mai multe emisii “la rece”, ceea ce înseamnă că testul va fi unul mai dificil decât cele din prezent. Comisia Europeană argumentează însă că acest test este relevant, mai ales că șoferii care circulă în mediul urban parcurg de regulă distanțe mai mici de 10 kilometri.

 

De asemenea, actualul standard Euro 6 prevede că o mașină trebuie să respecte normele de poluare numai până la primii 100.000 de kilometri pe parcursul a 5 ani de utilizare, în ciuda faptului că durata medie de viață a mașinilor este de circa 12 ani. 

 

Noul standard Euro 7 prevede efectiv dublarea acestor limite. Practic, o mașină Euro 7 va trebui să respecte limitele de emisii până la primii 200.000 de kilometri și în primii 10 ani de utilizare. 

 

O altă noutate la acest capitol este că emisiile vor fi monitorizate prin senzori montați din uzină pe mașină, ceea ce teoretic înseamnă că verificările tehnice periodice vor fi mai simple, întrucât personalul trebuie doar să verifice valorile raportate de senzori. Toți acești senzori vor face parte dintr-un sistem pe care Uniunea îl numește simplu Sistem de Monitorizare On-board a Emisiilor (On-Board emissions Monitoring system – OBM). Rămâne însă de văzut cum vor arăta regulamentele finale în această privință.