MENIU

Moștenirea lăsată de Nicolae Ceaușescu pensionarilor. Cine sunt românii care iau pensii mari

Moștenirea industrială a epocii comuniste continuă să influențeze economia locală, iar pensiile cele mai mari din România provin din fostele centre industriale din perioada comunistă.

Conform unui raport al Ziarului Financiar, județele care au fost odinioară bastioane ale industriei comuniste — Hunedoara, Gorj, Brașov și Galați — se află în fruntea clasamentului pensiilor medii în primul trimestru al anului 2024.

Județele cu cele mai mari pensii

Hunedoara, Gorj, Brașov și Galați sunt județele care reflectă cel mai bine influența moștenirii industriale comuniste. Hunedoara, cu orașele sale minerale și siderurgice, a fost un important centru al industriei siderurgice și al mineritului. Aici, combinatul siderurgic de la Hunedoara a reprezentat un simbol al puterii industriale din acea vreme.

În județul Gorj, Târgu-Jiu a fost un punct central al mineritului de cărbune, în special în bazinul minier al Olteniei, contribuind semnificativ la pensiile actuale ale locuitorilor săi. Galațiul, renumit pentru Combinatul Siderurgic Galați (acum Liberty Galați), a fost, de asemenea, un mare centru industrial care a influențat nivelul pensiilor din regiune.

Pensiile majorate în România

Pe lângă influența istorică a industriilor comuniste, pensionarii români beneficiază și de majorări semnificative ale pensiilor începând din septembrie 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că 3.806.270 de pensionari vor primi pensii majorate datorită recalculării acestora. Astfel, 82,56% dintre pensii vor fi ajustate, cu o creștere medie de 622 de lei pentru cei afectați.

În prezent, pensia medie se situează la 2.250 de lei, dar va crește la 2.761 de lei începând cu luna septembrie. Livrarea pensiilor majorate va începe pe 2 septembrie prin intermediul factorilor poștali, iar pe 12 septembrie vor fi efectuate plățile pentru cei care primesc pensia pe card.

Drepturile pensionarilor în grupa de muncă

Noua lege a pensiilor garantează menținerea drepturilor câștigate anterior de pensionarii încadrați în grupele de muncă, asigurându-se astfel continuitatea beneficiilor pentru cei care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024.

Această situație subliniază cum vechea moștenire industrială a României comuniste continuă să aibă un impact semnificativ asupra vieților pensionarilor din țară, reflectând influența durabilă a perioadei comuniste asupra economiei și societății românești.