Inflație pe plus, în prognozele de la Banca Națională. Când este așteptată o scădere accentuată
Deși, la sfârșitul lunii februarie, estima o inflație de 7%, realitatea din teren contrazice Banca Națională. Aceasta aurcat la 7,1%, dar BNR previzionează o scădere spre 4,2%, la sfârșitul anului viitor.
BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.
"Să ne uităm la prognoză şi la traiectoria prevăzută a inflaţiei: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârşitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflaţiei din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa", a explicat Mugur Isărescu.
Conform BNR, traiectoria descendentă va fi susţinută de detensionarea treptată a pieţelor de materii prime, resorbirea cererii excedentare din economie, corecţia descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste şi reducerea presiunilor inflaţioniste asociate preţurilor la bunurile din import.
Totodată, în prezentarea guvernatorului BNR, se arată că traiectoria este relativ similară celei prezentate în Raportul asupra inflaţiei precedent. Astfel, se observă o dezinflaţie notabilă pe parcursul anului curent. Pe de-o parte, reducerea rapidă a dinamicii preţurilor bunurilor energetice şi chiar o contribuţie negativă a acestora: efecte de bază substanţiale (generate de scumpirile din prima parte a anului 2022), precum şi redefinirea caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale începând cu 1 ianuarie 2023. Pe de altă parte, o atenuare mai lentă a dinamicii inflaţiei de bază.