Falimentul EUROINS. HAOS TOTAL pe piața asigurărilor auto. Milioane de români, puși în dificultate. Cine plătește, de fapt, despăgubirile
Haos pe piața asigurărilor auto după revocarea licenței de funcționare, deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor drept administrator al Euroins! În condițiile în care polițele sunt din ce în ce mai scumpe, aproape 3 milioane de români sunt îngrijorați în eventualitatea în care sunt implicați într-un accident rutier. În plus, statul pierde sume uriașe deoarece EUROINS este un mare plătitor de taxe și impozite.
Deschiderea procedurii de faliment al EUROINS ridică multe semne de întrebare. În ultimii ani, firma de asigurări a făcut eforturi mari ca să își consolideze poziția pe piață, respectând legislația din România și cea europeană.
Decizia autorităților a venit la puțin timp după ce a fost făcut un aport de capital iar în acționariatul firmei a intrat o bancă internațională de prestigiu, BERD.
Astfel, EUROINS, o societate solvabilă, devenea, de fapt, un partener de încredere pe piața asigurărilor auto din România. Și asta, în condițiile în care nimeni nu a contestat faptul că EUROINS nu avea nicio datorie.
În plus, de 2 ani de zile, exista un contract de reasigurare cu Eurohold EIG Re, contract despre care nimeni din România, până luna trecută, nu a spus că ar fi ilegal.
Autoritățile au ignorat un raport validat de un stat UE
Raportul autorității de supraveghere financiară din Bulgaria, țara de origine a asiguratorului și reasiguratorului, confirmă că toți parametrii financiari ai firmei EIG Re sunt în regulă.
Potrivit legislației europene, acest raport trebuia acceptat și în România. Așa că raportul a fost trimis în România pe 14 martie și există confirmare de primire. Numai că autoritatea de la noi spune că nu a primit acest raport și a luat astfel, foarte rapid, pe 16 martie, o decizie care a creat haos.
Cum plătesc din buzunar românii despăgubiri
Toată lumea are de pierdut, deoarece prin deschiderea procedurii de faliment, se activează o clauză de reziliere potrivit căreia contractele de reasigurare devin nule. Cu alte cuvinte, plata despăgubirilor trece din obligația reasiguratorului - un privat, în cârca statului român.
Pe înțelesul tuturor, asta înseamnă că fiecare cetățean român va plăti despăgubiri rezultate din accidente rutiere în care nu a fost implicat! Iar reasiguratorii rămân cu banii!
Pe scurt, iată cum o decizie a unor reprezentanți ai statului român păgubește chiar statul, în condițiile în care încă nu s-au făcut, de către Fondul de Garantare, plățile pentru un faliment zgomotos, cel al City Insurance.
Hotărârea de guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime confirmă acest lucru deoarece stabilește că limitează comisioanele de distribuție la maximum 8% din prima netă.
Numai că acest comision, de fapt Cota de Contribuție la Fondul de Garantare a Asiguratorilor, era până acum de 4%, până în noiembrie 2022 de 2.5% și până în februarie 2022 de 1%. În consecință, firmele de asigurare trebuie să crească valoarea polițelor pentru a recupera majorarea contribuției la Fond, care a crescut într-un singur an de la 1 la 8%.