MENIU

Explicația BNR pentru maximul istoric atins de euro în raport cu moneda națională

BNR pune deprecierea leului în raport cu euro pe influențele de pe piețele financiare externe

Miercuri, moneda unică europeană a atins valoarea record de 4,87 de lei. Banca Națională pune deprecierea pe componente externe și spune că deprecieri masive s-au înregistrat și la zlotul polonez și forinul maghiar.

Deprecierea înregistrată miercuri de moneda naţională a fost provocată de componente externe, fiind o perioadă de consolidare a nivelului monedei europene în jur de 4,87 de lei/euro, susţine purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

Declaraţia acestuia vine în contextul în care leul s-a depreciat miercuri, cu 0,21 bani faţă de euro (0,04%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric, de 4,8768 lei/euro.

"Au fost tensiuni pe pieţele internaţionale care s-au resimţit mai mult pe pieţele emergente. Dacă vă uitaţi în zilele precedente am avut creşteri mai mari şi pe zlot şi forint. Astăzi s-au resimţit şi pe leu. E o perioadă de consolidare în jurul acestui nivel, de 4,87 de lei/euro. Variaţiile sunt relativ mici în jurul acestui nivel cauzate mai degrabă de componente externe", a declarat miercuri Dan Suciu.

Mai multe articole despre:
curs valutar leu euro dolar bnr maxim istoric