MENIU

Dublă sfidare în scandalul OMV - nu plătește taxa de solidaritate nici în Germania

Sfidare la dublu în scandalul OMV. Grupul austriac a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate nici în Germania. Între timp, apar atacuri anonime în justiția europeană împotriva taxei care a stârnit revoltă în rândul marilor companii, obligate să își împartă profitul de miliarde cu statul în care activează.

Grupul austriac OMV a anunțat că nu numai OMV Petrom nu se califică la plata taxei de solidaritate, potrivit legislației europene, ci și subsidiara grupului din Germania, OMV Deutschland GmbH.

În Austria, doar două companii membre ale grupului depășesc pragul de 75%, acestea urmând a achita o sumă modică, de 90 milioane euro, considerabil mai redusă decât cea estimată inițial, de 150 milioane euro.

Explicația? Veniturile subsidiarelor din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifrele de afaceri din 2022 ale acestora nici în România, nici în Germania.

“În ceea ce privește taxa de solidaritate, există, dacă luăm în calcul Regulametul UE, în principiu trei țări în care OMV ar putea analiza aplicabilitatea acesteia: România, Germania și Austria. Atât în România, cât și în Germania, conform legislației actuale, OMV Petrom și OMV Deutschland GmbH nu sunt afectate de respectiva legislație. Nu li se aplică (taxa de solidaritate -n.r.), pentru că pur și simplu nu este atins pragul privind (ponderea veniturilor din codurile CAEN din Regulamentul European de 75% din – n.r.) cifra de afaceri. Referitor la Austria, am estimat inițial (în ianuarie – n.r.) o valoare de până la 150 de milioane de euro, însă am calculat în prezent că este vorba de doar 90 de milioane de euro, ținând cont de faptul că legislația austriacă se aplică doar pe ultimele șase luni ale anului 2022”, a anunțat directorul financiar al companiei, Richard Florey.

Mai multe articole despre:
omv omv petrom taxa solidaritate