MENIU

De ce nu pot fi reduse accizele sau TVA la carburanți? Ministerul Finanțelor are răspunsul

Benzina, picătura care a umplut paharul șoferilor. Foto/Profimedia

Reducerea accizelor sau a TVA la prețurile carburanților nu are șanse să fie aplicată. Cel puțin așa susține Ministerul Finanțelor, scrie profit.ro

Asta pentru că reducerea ar însemna o încălcare a unor directive ale Uniunii Europene. 

Varianta reducerii taxelor pentru a limita creșterea prețurilor a revenit în actualitate în contextul în care liderii PSD au avansat și o propunere de plafonare a prețurilor. Veniturile din TVA și accize la carburanți reprezintă una dintre sursele importante de venituri la bugetul statului. În prezent, cele două taxe au o pondere de 36-37% din prețul carburantului.

Marcel Ciolacu: „Prețul carburanților trebuie PLAFONAT! Nu se poate să lăsăm specula la liber”

„Prețul carburanților trebuie plafonat. Eu vreau să intervenim pentru că nu se poate ca în anumite zone, cum este piața carburanților, să lăsăm specula la liber”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanți. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Aștept de la ministerul Energiei explicații. Dacă cetățenii au dus greul în această perioadă și tu ai făcut venituri excepționale este normal ca pe o perioadă limitată… Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat.

Scumpirea carburanților nu se oprește la 10 lei, se va ajunge la 12 lei/litru. Scenariu-bombă la „Culisele Statului Paralel” 

Scumpirea carburanților nu se va opri la 10 lei/litru, ci va ajunge până la 12 lei/litru, a afirmat expertul în energie Dian Popescu, la Realitatea Plus. Invitat la "Culisele Statului Paralel", Popescu a afirmat că procesul de scumpire nu e determinat strict de situația de criză, ci de înțelegi între marii producători și autoritățile statului, până la nivelul guvernului.

"Prețurile carburanților sunt fixate de către cele 4 mari companii, de când pleacă din depozit și atunci (în martie -  N.R) s-a discutat de un preț de 10 lei, s-au înțeles să fie 10 lei. Marii producători știau că se va ajunge la 10 lei, a ieșit Virgil Popescu și a zis că nu este adevărat, că nu se vor scumpi. A intervenit și Ciolacu și este adevărat că apoi au vorbii cu marii producători, <nu mai măriți prețurile, că ne schimbă știa>. Și într-adevăr, s-a blocat atunci, dar le-a dat voie să mărească cu câte 15 bani. Prima săptămână nu s-au scumpit, după care au început, 10 bani, 15 bani, până am ajuns la 10 lei. Scumpirea va continua, nu se OPREȘTE AICI", a afirmat Dian Popescu.