Cum să eviți cele mai comune amenzi primite de proprietarii de magazine fizice? (P)
Dacă deții un magazin fizic, mai mult ca sigur îți dorești să-ți desfășori activitățile în mod legal. Dar acest proces nu este atât de simplu precum pare. Legislația fiscală îți poate aduce multe amenzi, deoarece nu este scrisă pe înțelesul tuturor. Iată cum să le eviți pe cele mai frecvente!
Notează toate încasările în echipamentul fiscal
În situaţia în care o casă de marcat electronică nu funcționează, trebuie să anunți imediat unitatea de service! Fă notificarea în scris și păstrează confirmarea! Până la remedierea problemei, operaţiunile de vânzare se vor înregistra într-un caiet creat special în acest scop, care să fie ștampilat de către organele fiscale. La cererea clienților, va fi emisă și o factură, împreună cu o chitanţă de încasare cu numerar. Iar în cazul în care contravaloarea produselor se achită cu cardul, se va face și această precizare.
După ce dispui din nou de echipament, vei crea în acesta o factură, cu valoarea totală a tuturor vânzărilor efectuate pe caiet. De asemenea, trebuie să emiți și un bon cu toată suma încasată în regim de numerar. Dacă nu faci acest lucru și nu deții confirmarea unității de service, se consideră faptul că nu s-au raportat toate sumele încasate și poți primi o amendă de 3.000 de lei.
Completează cartea de intervenții
Echipamentul cu memorie fiscală vine la pachet cu o carte în care trebuie notate toate intervențiile efectuate! Asigură-te că tehnicianului unităţii de service nu uită să le scrie! În caz contrar, sancțiunea ta va fi o amendă de 9.000 de lei.
Creează bonuri conforme cu produsele
Pe lângă faptul că este necesar să oferi denumirea exactă a fiecărui produs pe bon, va fi nevoie să furnizezi și alte detalii.
Acestea sunt următoarele:
- codul de identificare fiscală ale operatorului economic, împreună cu logotipul şi seria fiscală ale aparatului
- data şi ora emiterii bonului
- adresa, preţul sau tariful unitar și cantitatea
- valoarea pe fiecare operaţiune și valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu precizarea acesteia
În situația în care nu sunt prezente toate informațiile enumerate mai sus, amenda fiscală va fi de 3.000 de lei.
Ai grijă la campaniile de Black Friday
Campaniile Black Friday sunt tratate de către organele de control drept vânzări promoţionale! Asta înseamnă că le poți efectua în orice perioadă a anului, fără obiectul notificării.
Condițiile ce trebuie să le respecți sunt însă următoarele:
- să nu fie vânzări efectuate în pierdere
- să ai doar produse disponibile sau reaprovizionabile, deoarece acestea trebuie să existe pe durata întregii perioade anunţate a vânzărilor
- să informezi consumatorii că anumite oferte sunt valabile numai în limita stocului disponibil
Pe lângă toate acestea, este important să nu vinzi produse cu deficienţe sau neconforme cu specificaţiile prezentate. Pentru neîndeplinirea obligațiilor acestea, vei primi o amendă cuprinsă între 100 și 10.000 de lei.
Păstrează rola-jurnal
Rola-jurnal este documentul pe care se înscriu toate datele din bonurile fiscale! Iar aceasta se păstrează în arhiva operatorilor economici timp de doi ani. Pe lângă rolă, raportul de gestiune zilnică trebuie păstrat cinci ani. Iar motivul e faptul că acesta cuprinde setul de fișiere electronice securizate în dispozitivul de memorare și în el sunt toate operațiunile din regimul de înregistrare. Există și registrul special, care este un document creat pentru a verifica veniturile. În urma acestuia se calculează taxele și impozitele! De aceea, trebuie păstrat pe o perioadă de zece ani. Nerespectarea acestor reguli poate atrage o amendă de 9.000 de lei!
Amenzile fiscale pot fi prevenite
Codul de procedură fiscală este complicat și trebuie să-ți rezervi timp pentru a-l studia și înțelege! Ca să fii sigur că nu apar probleme, cere ajutorul unei persoane cu experiență în domeniu. În felul acesta te vei putea încadra în normele legale și îți vei putea desfășura activitățile fără să te trezești cu amenzi!