Criza energetică. Gazpromului i se face milă de Europa și mai dă drumul un pic la robinetul cu gaze
După ce criza gazelor a scandalizat întreaga Europă, gigantul rus Gazprom s-a hotărât să majoreze livrările către Bătrânul Continent, deși a negat că ar fi scăzut cantitatea.
Referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat: "Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor".
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", scrie Reuters Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.
Peskov a reafirmat că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze. "Este Gazprom pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri", a afirmat oficialul rus, citat de Interfax.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Anterior, grupul rus Gazprom PJSC a respins acuzaţiile că împiedică livrările de gaze naturale spre Europa, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, transmite Bloomberg.