MENIU

Criza carburanților a umplut buzunarele benzinarilor. Profit fabulos pentru cea mai mare companie din țară

Criza carburanților a umplut buzunarele benzinarilor. Foto/Profimedia

Potrivit raportului, OMV Petrom a înregistat în primele patru luni ale anului 2022 un profit de 4,6 miliarde de lei. Comparativ, în primul semestru din 2021 OMV Petrom a raportat 980 de milioane de lei profit, înregistrând acum o creștere de aproape 5 ori a profitului, pe fondul creșterii prețului țițeiului și gazelor la nivel mondial.

Cifra de afaceri a grupului OMV Petrom a crescut în primele șase luni ale anului cu 153%. În primul trimestru al anului, compania a raport venituri totale de 25,5 miliarde de lei. În perioada similară a anului trecut, OMW Petrom a avut o cifră de afaceri de puțin peste zece miliarde de lei, iar pe întreg anul de 23,5 miliarde de lei.

”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 25.581 mil lei în 1-6/22 a crescut cu 153% comparativ cu 1-6/21, susținută în principal de prețuri mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 44%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, precizează compania într-un comunicat.

Prețul mediu realizat la țiței de grupul OMV Petrom în primul semestru a fost de 90,97 dolari per baril, comparativ cu 54,61 dolari în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 67%.

”Investițiile au însumat 1.39 miliarde de lei în primul semestru, cu 15% mai mari față de semestrul anuui anterior (1.2 miliarde de lei), în principal direcționate către investițiile din Explorare și Producție în valoare de 1,02 miliarde de lei (993 milioane lei anul trecut). Investițiile din Rafinare și Marketing au fost în valoare de 261 milioane de lei 198 mil lei anul trecut), în timp ce investițiile din Gaze și Energie au fost în valoare de 92 milioane de lei (9 milioane de lei anul trecut). Investițiile din segmentul Corporativ și Altele au fost în valoare de 14 milioane de lei (7 milioane de lei anul trecut)”, mai arată OMV Petrom.

Datoriile totale la 30 iunie 2022 au crescut cu 2,58 de miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2021. Creșterea datoriilor pe termen scurt a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în legătură cu instrumentele derivate, de datorii comerciale mai ridicate determinate de achiziții mai mari, de provizioane mai ridicate și de datorii mai mari cu impozitul pe profit. Această creștere a fost parțial compensată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal că urmare a revizuirii provizioanelor privind obligațiile cu dezafectarea și restaurarea în mare parte că o consecință a creșterii ratei nete de actualizare.