MENIU

Ce presupune noua lege a pensiilor? Categoria de femei care se pensionează cu 10 ani mai devreme

Începând cu 1 septembrie, a intrat în vigoare o nouă legislație care facilitează pensionarea anticipată pentru femeile care au născut și crescut copii. Această lege, cunoscută sub numele de Legea 360/2023, permite o reducere a vârstei de pensionare, ce poate fi combinată cu alte reduceri, dar nu poate depăși un total de 11 ani.

Ce prevede noua lege a pensiilor

Femeile care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani (aplicabil din 2030) și care au crescut copii până la vârsta de 16 ani sau au adoptat copii pentru minimum 13 ani pot beneficia de această reducere. Astfel, se oferă o reducere minimă de șase luni pentru fiecare copil, iar pentru femeile care au crescut șapte sau mai mulți copii, reducerea maximă este de trei ani și jumătate.

Pentru a beneficia de această reducere, dosarul de pensionare trebuie să conțină documente specifice, pe lângă cele standard, precum acte de identitate și carnet de muncă. Aceste documente includ:

Certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție, în copie;
o declarație pe propria răspundere privind creșterea copiilor până la 16 ani sau a copiilor adoptați timp de cel puțin 13 ani.


Femeile care primesc deja pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc cerințele pentru trecerea la pensia pentru limită de vârstă vor fi transferate automat la această pensie, cu respectarea condițiilor de documentare.