CCIR organizează conferința „Indiciile macro-economice ale insolvenței sistemice. Realități și soluții pentru redresare"
București, 28 octombrie 2022: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) organizează joi, 3 noiembrie 2022, la sediul CCIR Business Center conferința „Indiciile macro-economice ale insolvenței sistemice. Realități și soluții pentru redresare". Evenimentul are în vedere identificarea soluțiilor în ceea ce privește consolidarea sau creșterea lichidităților companiilor pentru evitarea insolvenței, precum și modalități de redresare finanicară a IMM-urilor și întreprinderilor mare aflate în dificultate.
Insolvența poate fi o soluție de evitare sau de tratament judiciar/administrativ al dificultăților financiare ale întreprinderilor – conferința își propune să identifice și să fixeze aceste soluții, într-o manieră simplă, comprehensivă, ușor de utilizat, atât de către comercianți, cât și de către instituțiile creditoare, autorități și instanțe. Legea insolvenței, care tocmai s-a modificat, permite noi metode de alertă, prevenție și tratament extrajudiciar al dificultăților financiare ale întreprinderilor debitoare.
Procedurile de insolvență pot fi utilizate chiar și ca metode de privatizare a întreprinderilor publice aflate în dificultate financiară, metode care pot fi utilizate fără teama de intervențiile restrictive ale autorităților din domeniul ajutorului de stat. De asemenea, procedurile de insolvență pot fi soluții la gravele crize de supra-îndatorare în care ajung tot mai mulți simpli particulari, cetățeni care sunt afectați de creșterea exponențială a costului vieții, de ratele crescătoare ale creditelor ori chiar de falimentul angajatorului, cu consecința șomajului de lungă durată.
Legislația fiscală permite, de asemenea, proceduri administrative de redresare a contribuabililor cu datorii, care îmbină eșalonarea cu ștergerea unei părți din datoria fiscală. Aceste proceduri pot fi utilizate chiar și de către întreprinderile insolvente, cu condiția ca acestea să intre în vigoare după ce debitorul iese din insolvență.
Falimentul, la rândul său, poate fi utilizat ca o metodă rapidă, onestă și ordonată de asanare a mediului economic, prin eliminarea din matricea de afaceri a întreprinderilor neviabile, care contaminează mediul de afaceri, inclusiv prin reintroducerea în circuitul juridic, fiscal și economic al activelor inițial neviabile, într-un mod care poate să fie prietenos cu mediul și respectuos cu reglementările ecologice.
Inflația, creșterea dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare și reducerea abruptă a venitului intern brut nu sunt singurele indicii ale unei posibile depresiuni economice pe final de an 2022 și început de an 2023. Programele guvernamentale de susținere a economiei contra efectelor negative ale perioadei de pandemie, cum ar fi IMM Invest, denotă o realitate cruntă, diferită de previziunile care au stat la baza conceperii acestora, precum și un risc major de dezechilibre bugetare.