Bugetul de stat, aprobat până la sfârșitul lunii - Anunțul ministrului de Finanțe - Adrian Câciu
Adrian Câciu - ministrul Finanțelor spune că autoritățile de resort sunt „ancorate” să fie bugetul aprobat în Guvern până la finalul lunii octombrie.
„Calendarul l-a spus şi domnul prim-ministru. Suntem toţi ancoraţi sau în echipă să avem bugetul aprobat în Guvern până la finalul lunii octombrie, respectiv în Parlament în cursul lunii noiembrie. După cum ştiţi, fiecare lege bugetară este precedată de câteva elemente de decizie, respectiv o ordonanţă care conţine măsurile de politică fiscal-bugetară care se aplică pentru anul viitor, renumita 'ordonanţă trenuleţ', cum i se zice în termeni mai populari.
În baza acelei ordonanţe se construieşte şi se aprobă strategia fiscal-bugetară, Legea plafoanelor şi apoi Legea bugetului. Deci, toate aceste elemente şi măsuri, inclusiv de natură socială, dar şi de echilibru pe partea economică şi partea de investiţii, le vom vedea în etapele premergătoare apariţiei sau punerii în dezbatere publică a Legii bugetului", a declarat Adrian Câciu.
„Este încă un element care va apărea săptămânile viitoare, Prognoza de toamnă, care ne va arăta cum stăm pe anul 2023. Rămâne să stabilim ce vine în plus faţă de ceea ce înseamnă aplicarea articolelor din legea cu privire la sistemul public de pensii", a spus Adrian Câciu.
„Trebuie să avem Prognoza de toamnă. Este posibil într-o zonă de genul acesta. N-aş vrea să folosesc procentul respectiv şi vă spun de ce. Noi trebuie să avem în vedere un lucru. Scopul este să atenuez erodarea de putere de cumpărare, este unul din scopuri. Pe de altă parte, trebuie să nu deteriorez deficitul la fondul de pensii. Deci, acolo unde aceste lucruri se întâlnesc, până acolo poţi să faci o, să zic aşa, actualizare a punctului de pensie, pentru că altfel destabilizezi. Ar trebui să iei mai multe subvenţii din bugetul de stat. Care subvenţii ce înseamnă? Înseamnă taxele tuturor. Evident, veniturile din contribuţii vor creşte anul viitor. Aşteptăm să vedem şi decizia pe salariul minim, dar şi elementele de prognoză cu care vine Comisia Naţională de Prognoză, care înseamnă numărul mediu de salariaţi, valoarea salariului mediu brut, salariul mediu net, dar trebuie să fim destul de prudenţi, pentru că nu suntem într-o perioadă, deşi pare, de expansiune economică", a afirmat ministrul Finanţelor.