MENIU

Banca Centrală Europeană cere Raiffeisen să își reducă afacerile în Rusia

Raiffeisen, în vizorul UE. Foto/Profimedia

Banca Centrală Europeană (BCE) crește presiunea asupra Raiffeisen Bank International - autoritatea de reglementare îi îndeamnă să părăsească piața rusă, scrie Reuters, citând surse. 

Presiunea s-a intensificat după ce un înalt oficial american a vizitat Viena, unde și-a exprimat îngrijorarea cu privire la funcționarea uneia dintre cele mai mari bănci europene din Rusia. 

Reuters a raportat anterior că în februarie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA a lansat o investigație asupra activităților Raiffeisen Bank din Rusia, regiunile ocupate din Ucraina și Siria. Acest lucru ar putea duce în cele din urmă la sancțiuni împotriva lui Raiffeisen, au declarat agenției două persoane familiare cu situația.

Un purtător de cuvânt al BCE a confirmat pentru Reuters că autoritatea de reglementare a abordat Raiffeisen cu o propunere de a reduce afacerile în Rusia. „Am cerut băncilor să continue să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, în mod ideal, le-am redus sau să înceteze cât mai mult posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al BCE.

Cu toate acestea, BCE nu cere încă lui Raiffeisen să părăsească de urgență piața rusă. Băncii i s-a dat timp să pregătească un plan de acțiune pentru încetarea afacerii, au spus două surse ale agenției. Unul dintre ei a remarcat că Raiffeisen ar putea vinde sau pur și simplu închide filiala din Rusia.

Raiffeisen Bank, prin care trec aproape jumătate din toate plățile transfrontaliere din Federația Rusă, a pregătit deja un plan pentru retragerea finală de pe piața rusă, a raportat Falter , citând documente pregătite pentru conducerea de vârf. Potrivit publicației, conducerea Raiffeisen Bank International discută despre o înțelegere în baza căreia Raiffeisenbank rusă, precum și filiala din Belarus Priorbank, vor merge la Sberbank, iar grupul bancar austriac în schimb va primi activele rămase ale băncii ruse în Europa (Sberbank Europe). Înainte de aceasta, banca austriacă a discutat cu VTB o schemă similară de schimb de active, a scris Frank Media.

În februarie, Financial Times a arătat că BCE a cerut tuturor băncilor europene să reducă afacerile în Rusia.