ANAF face regulile pentru pragul de BOGAȚIE. Vezi dacă te încadrezi
ANAF a pus în dezbatere publică o serie de reglementări prin care ar urma să stabilească pragul de avere de la care o persoană fizică poate fi considerată "bogată". Pe baza acestor criterii va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor apropiate, astfel încât acestea să fie monitorizate separat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Potrivit proiectului de ordin pus joi în dezbatere publică, o persoană fizică rezidentă fiscal în România este considerată bogată dacă deține o avere, atât în țară, cât și în străinătate, evaluată la cel puțin 25 de milioane de euro și/sau echivalentul în și/sau alte valute.
În baza acestui criteriu, contribuabilii persoane fizice vor fi analizați diferențiat, la fel cum întreprinderile sunt clasificate în funcție de mărime ca mari sau mici și mijlocii (IMM-uri).
Proiectul de ordin arată că estimarea averii unei persoane se face în baza datelor deținute sau obținute de ANAF, în conformitate cu reglementările din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la bunuri mobile și imobile, precum și active financiare deținute.
Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF va stabili cine face parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Cei trecuți în lista grupului anterior menționat și soții, soțiile, rudele, afinii acestora până la gradul al doilea vor face parte din Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.
Agenția Națională de Administrare Fiscală notifică persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.
Notificarea va cuprinde cel puțin următoarele:
(a) informații cu privire la îndeplinirea criteriului de avere;
(b) prezentarea elementelor pe baza cărora s-a estimat averea;
(c) prezentarea abordării Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a cadrului legal adoptat, pentru a asigura conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.