MENIU

Amânarea ratelor la bănci, pe masa Guvernului. Cum dovedești că ți-au scăzut veniturile

Amanarea ratelor, pe masa Guvernului. Foto/Arhivă

Românii își vor putea amâna ratele cu până la 9 luni. Proiectul Ordonanței de urgență a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor și ajunge pe masa Guvernului. 

Vor putea să ceară amânarea ratelor românii și firmele care vor declara pe proprie răspundere că în ultimele 3 luni cheltuielile le-au crescut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni. Atenție, dobânda datorată pentru lunile în care ratele au fost amânate se va adăuga la datoria pe care debitorii o au față de bancă.

Analiștii avertizează că la finalul perioadei în care au fost scutiți de plata ratelor, românii vor datora băncilor mai mulți bani, și asta pentru că dobânzile vor crește. 

Guvernul vrea, bancherii nu prea

Bancherii nu au confirmat ajungerea la un acord privind forma noului moratoriu de amânare a ratelor bancare.

Modalitatea concretă de aplicare a noului moratoriu de amânare a ratelor este în ceaţă deocamdată. Nu este clar care sunt condiţiile, ce criterii de departajare a clienţilor există, dacă vor fi suficiente simple solicitări de amânare transmise de clienţi băncilor sau trebuie trimise şi anumite documente justificative şi nu se ştie nici cine suportă costurile în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere după explozia inflaţiei, iar după momentul amânării ratele pot să fie mai mari, scadenţa prelungită şi povara pe umerii debitorilor mai mare.

Conform datelor prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, aproape 490.000 de debitori cumulat au credite ipotecare standard, credite ipotecare „Prima Casă” şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care acum este între 5-6%, şi este în creştere.