MENIU

Zgomote inexplicabile în stratosfera Pământului. Ce poate provoca fenomenul?

Descoperire surprinzătoare în înaltul cerului. Baloane solare trimise la zeci de kilometri altitudine au captat zgomote misterioase și neașteptate, care se produc în mod regulat în stratosferă. Cercetătorii analizează acum înregistrările și căută explicații.

Descoperirea aparține unei echipe conduse de Daniel Bowman, cercetător principal la Sandia National Laboratories din New Mexico, care visa încă din școală să înregistreze suntele din stratosferă, potrivit Livescience.

 

 

„Cu ajutorul baloanelor noastre solare am înregistrat explozii chimice de suprafață și subterane, tunete, ciocniri de valuri oceanice, avioane cu elice, lansări de rachete suborbitale, cutremure și poate chiar trenuri de marfă și avioane cu reacție”, a declarat Bowman prin e-mail. „Am înregistrat, de asemenea, sunete a căror origine este neclară”.

 

Dintr-o astfel de înregistrare, realizată deasupra Antarcticii, în spectrul infrasonic, "se aud" valurile oceanice care se ciocnesc și care sună ca un oftat continuu.

 

În stratosferă „există semnale infrasonore misterioase care apar de câteva ori pe oră la unele zboruri, dar sursa acestora este complet necunoscută. Există multe zboruri cu semnale a căror origine nu o înțelegem”, a explicat cercetătorul.

 

Alte înregistrări au surprins lansări de rachete și alte zgomote neidentificate.