Cum arăta Ion de la Anina. Primul "bănățean" avea mama neanderthaliană și tată homo sapiens
Unele dintre cele mai vechi rămășite din Europa ale omului modern se găsesc în Munţii Aninei, iar relicva reconstituită este cunoscută sub titulatura colocvială "Ion de la Anina". Cercetătorii au stabilit că reprezentantul primelor comunități umane care au trăit pe actualul teritoriu al României avea mamă neanderthaliană și tată homo sapiens.
În apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, au fost descoperite, în 2002, cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern. Fosilele din Peştera cu Oase, un sistem de 12 galerii carstice, una din cele 200 de peşteri din Munţii Aninei, au fost găsite de un grup de speologi de la Timişoara. Maxilarul de homo sapiens a fost botezat Ion, supranumit şi John of Anina, şi este vechi de circa 40.000 de ani, potrivit banatulazi.ro.
Chipul lui "Ion" a fost realizat de renumitul expert criminalist Richard Neave, specializat în reconstituiri faciale, devenit celebru după ce a recreat chipul unui bărbat din Galilea, care trăia în perioada lui Isus Cristos.
În aceeași peşteră din Anina au fost găsite și rămășițele lui "Vasile", care însă a trăit cu circa 4.000 de ani mai târziu decât "Ion".
Între timp, în 2011, au fost identificate resturi umane moderne în Marea Britanie, vechi de circa 44.200 ani și în Italia, cu o vechime de aproximativ 45.000 de ani.
Rămăşiţele de la Anina sunt importante, susţin specialiştii, pentru că datează exact din perioada în care homo sapiens intra în Europa, timpuri în care omul de Neanderthal dispărea din Europa.