MENIU

Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? Răspunsul poate părea surprinzător

Termometrele cu mercur au fost retrase din uzul medical

Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea sa și pentru faptul că, de-a lungul istoriei, o serie de personalități ar fi fost otrăvite folosind compuși ai temutului metal. Așadar, ce se întâmplă dacă atingem mercurul cu mâinile goale? 

Răspunsul, în mod surprinzător, este da, putem atinge mercurul cu mâinile goale.

Mercurul nu este absorbit prin pielea noastră, așa că este în regulă să îl atingem fără a suferi efecte negative. Mercurul are o vâscozitate între cea a apei și a laptelui, dar o densitate mult mai mare. Este de 13 ori mai dens decât apa, așa că o surpriză majoră ar fi cât de grele par doar câteva picături de mercur ţinute în palmă.

Acum, doar pentru că pielea nu îl absoarbe, nu înseamnă că trebuie manevrat fără grijă, scrie desprelume.ro. Dacă aveți vreo tăietură și mercurul intră în fluxul sanguin, atunci devine extrem de periculos. O altă îngrijorare este dacă picăturile mici se separă și se transformă în vapori. Pielea poate absorbi vaporii de mercur, dar inhalarea este de departe cea mai ușoară cale prin care mercurul poate intra în corpul nostru și se poate acumula acolo.

 

Ce se întâmplă dacă înghițiți mercur?

Aşadar, după ce am aflat despre proprietăţile mercurului, ce se întâmplă dacă o persoană ingerează accidental mercur? Ei bine, vestea bună este că nu va muri, deoarece înghițirea mercurului elementar, din fericire, este un mod teribil de a-l absorbi. Mai puțin de 0,01% din mercurul elementar este absorbit de intestin.

Mercurul este toxic și, în timp ce mercurul elementar poate fi manipulat chiar și cu mâinile goale (luând în considerare avertismentele de mai sus), există săruri anorganice de mercur care sunt corozive pentru piele, ochi și tractul gastrointestinal.

În general, otrăvirea cu mercur este rară, dar poate deveni mai puțin frecventă în cazul persoanelor care depind foarte mult de o dietă bazată pe pește, precum și în cazul comunităților miniere.

 

Mai multe articole despre:
mercur in palma atingi mercur termometru