MENIU

Ce este boala "Viking"? Secretele afecțiunii care-ți blochează degetele mâinilor

Tulburarea mâinii cunoscută sub numele de „boala Viking”, manifestată prin blocare degetului inelar în poziție flexată, poate și o moștenire de la strămoșii Neanderthal, arată cele mai noi studii.

Boala Dupuytren, cunoscută colocvial drept "boala Viking", este o tulburare a mâinii care duce la blocarea unui sau mai multor degete în poziția flexată. În general, afecțiunea se manifestă asupra inelarului și degetului mijlociu.

 

Oamenii de știință au identificat anterior mai mulți factori de risc pentru această afecțiune, inclusiv vârsta, consumul de alcool, diabetul și predispoziția genetică, aceasta din urmă având legătură cu ascendența neanderthaliană.

 

Cercetătorii știu de mult că boala era mai frecventă în nordul Europei decât la cei de origine africană. De exempu, un studiu a estimat prevalența bolii Dupuytren printre norvegienii de peste 60 de ani la până la 30%, de unde și porecla de „boala vikingă”.

 

O analiză ulterioară a arătat că trei dintre aceste variante sunt de origine neanderthaliană, ceea ce i-a i conduce pe oamenii de știință la concluzia că originea neanderthaliană a vikingilor este un factor important.

„Acesta este un caz în care o întâlnire cu un neanderthal a afectat oameni cu această boală, deși relația dintre neanderthalieni și vikingi nu ar trebui să fie exagerată”, a spus autorul principal al lucrării, Hugo Zeiberg, potrivit Obiectiv de Tulcea.

 

Mai multe articole despre:
boala viking tulburare a mainii afectiune medici