Realitatea.net
MENIU

A decolat ca cetățean sovietic, a revenit ca cetățean rus. Povestea cosmonautului care a stat în spațiu aproape un an, pentru că țara sa a dispărut

Povestea cosmonautului Serghei Krikalev este una dintre cele mai bizare din istoria zborurilor spațiale. Este vorba despre omul care a petrecut circa zece luni în spațiu, fără ca acest lucru să fie prevăzut, din simplul motiv că țara sa a "dispărut". Serghei a decolat din Uniunea Sovietică, dar a aterizat în Federația Rusă, după o aventură care l-a făcut celebru în întreagă lume.

Serghei Krikalev a petrecut în total 803 zile, 9 ore și 39 de minute în spațiu până la retragerea sa din activitate, în anul 2007. O parte semnificativă a acestui record o reprezintă cele 311 zile petrecute pe stația spațială Mir, în perioada disoluției fostei Uniuni Sovietice, între 1991 și 1992, scrie descoperiri.ro.

Povestea bizară a celui supranumit „ultimul cetățean sovietic” amintește de realismul absurd al nuvelelor lui Ilf și Petrov. Aflat în spațiu, Krikalev a aflat în ziua de 26 decembrie 1991 că Uniunea Sovietică s-a dizolvat, iar cosmodromul Baikonur, unde urma să aterizeze se aflau acum pe teritoriul noului stat independent Kazahstan.

Astfel, Krikalev a fost nevoit să stea în spațiu pentru o perioadă de două ori mai lungă decât era planificat. Povestea sa a ajuns repede la urechile jurnaliștilor americani, iar publicația LA Times a realizat un interviu cu el chiar în timp ce era încă blocat pe stația Mir.

Din fericire pentru cosmonaut, la scurt timp după acordarea interviului s-a găsit o soluție pentru revenirea sa pe Terra, pe 25 martie 1992. Experiența de a fi „uitat” în spațiu nu l-a descurajat: doi ani mai târziu, Krikalev s-a întors în cosmos pentru o ultimă misiune, de această dată la bordul navetei spațiale STS-60.

Mai multe articole despre:
cosmonaut sovietic ultimul urss gorbaciov