MENIU

Un gigant al scenei și ecranului românesc împlinește 90 de ani. Victor Rebengiuc, în roluri esențiale - GALERIE FOTO

Marele actor Victor Rebengiuc împlinește azi 90 de ani. Figură emblematică a scenei și ecranului românesc, artistul s-a retras de pe scenă în vara anului trecut, după o carieră imprsionată de aproape 7 decenii. În afara scenei, Rebengiuc a devenit cunoscut și ca un activist civic.

Rolul care l-a consacrat pe Victor Rebengiuc a fost cel primit din filmul lui Liviu Ciulei “Pădurea Spânzuraților”, prima peliculă românească premiată la Cannes.

De-a lungul anilor a realizat multe roluri de primă mărime, în filme semnate de cei mai importați regizori, precum Lucian Pintilie, Dan Pița și Stere Gulea.

Printre personajele emblematice cărora marele actor le-a dat viață pe marele ecran se numără Iancu Pampon (De ce ba clopotele, Mitică?), Tănase Scatiu (filmul omonim) și Ilie Moromete (Moromeții)

V. Rebengiuc (Iancu Pampon) in De ce trag clopotele, Mitica?, regia Lucian Pintitlie, 1981, Studiourile Buftea.

 

Victor Rebengiuc si Vasile Nitulescu in "Tanase Scatiu" regia Dan Pita, 1976, foto Studiourile Buftea.

După Revoluția din 1989, Victor Rebengiuc a devenit o figură de frunte a societății civile anticomuniste, cerând chiar condamnarea retrospectivă a fostul regim politic și a reprezentanților săi de frunte.

 

În vara anului trecut, actorul și-a anunțat retragerea de pe scena Teatrului Bulandra, după o carieră de 67 de ani, din motive de vârstă.