MENIU

Sărbătoare 17 noiembrie - Zi importantă pentru credincioși

Sarbatoare

Sărbătoare importantă în data de 17 noiembrie.

Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei, şi Ghenadie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul

Greco-catolice
Sf. ep. Grigore Taumaturgul

Romano-catolice
Ss. Elisabeta a Ungariei, călug.; Florin, pr.

Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, episcop al Neocezareei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 noiembrie.

S-a născut în cetatea Neocezareea din Pont, într-o familie păgână, şi a primit o educaţie laică desăvârşită, studiind filosofia, retorica şi dreptul. Pentru a-şi completa studiile, a plecat împreună cu un prieten al său în Cezareea Palestinei, unde l-a întâlnit pe Origen (185-254), marele cărturar creştin al vremii, care pentru ereziile pe care le-a susţinut după aceea a fost condamnat de Biserică.

Pentru virtuţile lui alese, la întoarcerea în patrie, a fost hirotonit episcop al Neocezareei. Prin el, Dumnezeu a lucrat mulţime de fapte minunate, în special vindecări, motiv pentru care a fost numit "Taumaturgul".

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşate de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe creştini să fugă şi să se ascundă, ca nu cumva, înfricoşându-se de cruzimea chinurilor, să se lepede de credinţă.

Ajungând la adânci bătrâneţi şi apropiindu-se de sfârşitul vieţii, Sfântul Grigorie Taumaturgul i-a întrebat pe cei ce stăteau înaintea lui: "Câţi necredincioşi se mai află încă în Neocezareea?" Şi i-au răspuns că numai şaptesprezece sunt cei care se mai ţin de închinarea la idoli, iar cetatea întreagă crede în Hristos.

Atunci Sfântul a spus: "Slavă lui Dumnezeu, căci atunci când am venit eu în Neocezareea la episcopie numai şaptesprezece creştini am aflat, toată cetatea fiind idolatră. Iar acum, mergând către Dumnezeu, rămân atâţia necredincioşi câţi credincioşi s-au aflat întâi, căci acum toată cetatea este a lui Hristos."

A trecut la Domnul la adânci bătrâneţi, mulţumind Lui Dumnezeu pentru lucrarea atât de rodnică pe care a săvârşit-o în viaţă, aducând la credinţă mulţime de oameni.

Mai multe articole despre: