MENIU

Efecte COVID-19. Bazilica Sacre-Coeur din Paris și-a închis porțile

Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre, Paris, a fost închisă din cauza epidemiei de coronavirus
Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre, Paris, a fost închisă din cauza epidemiei de coronavirus
Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre, Paris, a fost închisă din cauza epidemiei de coronavirus
Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre, Paris, a fost închisă din cauza epidemiei de coronavirus

Bazilica Sacre-Coeur din Paris, din vârful colinei Montmartre, un cartier vizitat de numeroşi turişti, şi-a închis porţile pentru public. Este pentru prima oară când bazilica este închisă în cei peste 100 de ani de când credincioșii și turiștii îi trec pragul.

 

Bazilica Sacre-Coeur din Paris, din vârful colinei Montmartre, un cartier vizitat de numeroşi turişti, „şi-a închis porţile” pentru public în urma „dispoziţiilor guvernamentale şi a necesităţii stricte de izolare a tuturor rezidenţilor” din capitala Franţei, a anunţat joi rectorul instituţiei, citat de AFP, preluată de Agerpres.

„Deşi bisericile din Franţa rămân deschise, Bazilica Sacre-Coeur din Montmartre şi-a închis porţile”, a precizat monseniorul Jean Laverton într-un comunicat de presă.

„Bazilica este întâi de toate un mare sanctuar religios şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai vizitate monumente din Paris. În urma celor mai recente dispoziţii guvernamentale şi a necesităţii stricte de izolare a tuturor rezidenţilor, aceste monumente sunt de acum închise pentru public”, a explicat el.

Bisericile rămân deschise în Franţa, însă măsurile de izolare anunţate de autorităţile locale interzic „orice reuniune la care participă mai mult de 20 de persoane în interiorul unui locaş de cult”, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Guvernului francez.

Nicio slujbă religioasă la care asistă un grup de oameni, de orice mărime ar fi acesta, nu trebuie să fie oficiată, a precizat marţi Conferinţa episcopilor din Franţa.

În schimb, numeroase slujbe din Franța sunt difuzate de mass-media catolice şi pe reţelele de socializare.

De când a fost finalizată construcția sa în 1914, „este pentru prima dată când bazilica este închisă”, a subliniat Jean Laverton, care i-a îndemnat pe credincioşi să se roage de la distanţă.

Bazilica Sacre-Coeur din Paris este situată în Piaţa St. Pierre, în vârful colinei Montmartre din Paris. Iniţial a fost concepută ca monument public în memoria francezilor care şi-au pierdut viaţa în războiul franco-prusac şi pentru ispăşirea păcatelor comise de Comuna din Paris.

Sacre-Coeur mai este denumită și „castelul alb din cer”, iar „urcușul” către bazilică din cartierul Montmartre este asemănat de unii cu drumul către  Rai.

Bazilica a fost construită în 1875 ca un act de penitență după înfrângerea Franței de către Prusia în 1870. Construită în stil romano-bizantin, Sacre-Coeur a fost sfințită în 1919 și a fost numită bazilică. Piatra de temelie a fost pusă în 1875 şi terminată în 1914. Stilul în care a fost proiectată este în contrast cu stilul gotic specific bisericilor medievale ca Notre-Dame de Paris. Bazilica are patru domuri, iar la interior este decorată cu mozaicuri, unul din ele, cel de pe tavan, reprezentându-l pe Iisus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, și au fost înlocuite.