Americanii au "citit-o" pe Elena Ceaușescu încă din anii '70. Ce scria CIA în rapoartele secrete?
Serviciile secrete americane aveau încă de la mijlocul anilor `70 o impresie mai degrabă proastă și estimări pesimiste legate de viitorul lui Nicolae Ceaușescu și al regimului pe care-l controla. Mai mult, CIA o indica pe Elena Ceaușescu drept una dintre "vulnerabilități" și o cauză a amplificării cultului personalității.
Un memoriu CIA din 1975, cu titlul "Vulnerabilitățile lui Ceaușescu" îi recunoștea acestuia abilitatea și mâna forte cu care conducea partidul, dar atrăgea atenția asupra faptului că semnele de nemulțumire se înmulțesc, primul punct slab fiind chiar amplificarea cultului personalității.
sursă: Arhiva CIA
"Evoluțiile viitoare ale economie s-ar putea dovedi veriga slabă în lanțul politicilor autoritare formulate de Ceaușescu încă de la venirea la putere, în 1965. Chiar și așa, poziția sa este suficient de puternică încât să-i permită să depășească orice provocări interne," mai scria CIA în decembrie 1975.
Analiza face o observație interesantă și asupra relației Ceaușescu - Poporul. Astfel, se aprecia că mulți români ar trece cu vederea numeroase decizii interne proaste, care i-ar forță să strângă cureaua, atât timp cât Ceaușescu îi poate convinge că în acest fel îi ține departe pe sovietici.
FAMILIA ȘI SOȚIA ELENA CEAUȘESCU, O ALTĂ VERIGĂ SLABĂ
Memoriul CIA indică și nepotismul ca un punct slab, în special prin reacțiile negative pe care le provoacă în rândul populației. Numeroși români sunt iritați de slaba calitate a conducerii de partid, în mod special de soția lui Ceaușescu, Elena.
Sursă: Arhiva CIA
"Încăpățânată, în general abrazivă în relațiile persoanele și amestecându-se deseori în treburile subalternilor", așa era descrisă prima doamnă, un portret care, după 1990, a fost confirmat de majoritatea înalților nomenclaturiști de partid care au fost nevoiți să lucreze cu ea.