Acatiste de RĂU și de BLESTEM. Este moral și creștinește să te rogi pentru răul altuia?
Un model atipic de rugăciune, în contradicție cu normele bisericii, apare tot mai des printre acatistele înmânate de credincioși preoților. La diverze sărăbori, chiar unele mari, credincioșii le-au cerut în scris duhovnicilor să se roage pentru răul celor pe care i-au pomenit, scrie 9AM.ro psiholog.Mulți români își blestemă semenii care le-au greșit. Acatistele de rău ajunse la preoți sunt tot mai deseZeci de mii de enoriași s-au închinat pentru bine, de Sfânta Marie Mare, la Mănăstirea Nicula. Printre ei s-au numărat și oameni care, pe lângă dorințele obișnuite, au notat și blesteme. Chiar dacă acatistul este considerată o rugăciune ce conține mulțumiri, visuri sau doleanțe, toate guvernate de spusele lui Dumnezeu, enoriașii cu prea multă mânie trec pe hârtie, sub o acoladă, de cele mai multe ori, rivalii pe care vor ca divinitatea să-i pedepsească.Acatistul este o confesiune făcută lui Dumnezeu, nu o unealtă de săpat groapa altuia, deci biseria nu se roagă pentru răul nimănui. Ruga pentru cei din jurul nostru, chiar și pentru dușmani, este o probă pe care trebuie să o trecem.
Un acatist este un mesaj scris foarte puternic și benefic, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau oricărui sfânt sau înger păzitor. Deși definiția lui este simplă, nu mulți știu cum se redactează.
Uneori se aduce la Sfântul Altar câte un pomelnic pe care scrie aşa: Să le dea Domnul Dumnezeu duşmanilor ce ne doresc ei nouă… (adică ce facem, venim la Sfânta Biserică să blestemăm sau să ne rugăm?), scrie și ortodoxia.md.
Un preot a relatat chiar o pildă: într-o zi o venit la mine un om înaintat în vârstă, dintr-o comună din apropiere de Dunăre şi m-a întrebat: „Părinte nu cumva ştiţi unde este aici, în Craiova, biserica neagră, pentru că vreau să mă duc acolo şi să dau un ACATIST DE BLESTEM pentru nişte vecini de-ai mei care mi-au făcui mult rău în viaţă.”