MENIU

A murit prima soție a lui Marin Preda, cea care l-a convins să publice "Moromeții"

Auroa Cornu si Marin Preda

Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a încetat din viață, la 89 de ani, la Paris. Deși a fost căsătorită doar patru ani cu marele scriitor, ea este cea care l-a convins să finiseze și să publice romnaul său de căpătâi, "Moromeții"

Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora, care avea doar 20. Iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe Neptun.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Galant, i-a cedat-o, dar Aurora și-a strâns lucrurile şi a plecat. A rămas însă în inima lui Marin Preda și, a doua zi, a cerut-o de nevastă. S-au căsătorit trei ani mai târziu, dar numai pentru 4 ani, între 1955 și 1959. Ea este cea care l-a încurajat să publice "Moromeții", al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar, potrivit Europa FM.

Spre sfârșitul anilor "60 s-a stabilit la Paris, unde a lucrat o vreme pentru Radio Europa Liberă și s-a împrietenit cu emigranții celebri precum Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Parvulesco.

În ultimii ani, a locuit în Paris și în New York.