MENIU

Ziua Z în scandalul Volkswagen UPDATE

Grupul auto german Volkswagen va prezenta miercuri planul concret de acţiuni şi un calendar de măsuri recuperatorii în privinţa celor 11 milioane de maşini care au fost vândute la nivel global cu software care trişează în privinţa emisiilor.

Miercuri este programată la Berlin o întrunire a reprezentanţilor Volkswagen cu oficiali din ministerul Transporturilor din Germania, la reuniune participând şi reprezentanţi ai Registrelor Auto din statele Uniunii Europene, inclusiv România.

Autorităţile din România vor anunţa, ulterior, ce măsuri vor fi întreprinse de către instituţiile statului român ca urmare a informaţiilor din planul Volkswagen, a anunţat Cristian Bucur, directorul tehnic al RAR, potrivit Adevarul. Grupul german a recunoscut că a instalat softul care manipulează emisiile pe 11 milioane de maşini, dintre care 8 milioane sunt numai în UE.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunţat săptămâna trecută că autorităţile se vor îndrepta împotriva Volkswagen sau reprezentanţei din România a producătorului pentru recuperarea diferenţelor de bani la timbrul de mediu, scrie adevarul.ro.

Noul şef al Volkswagen, Matthias Mueller, a declarat marţi că grupul auto va trebui să facă reduceri „masive“ de costuri pentru a trece peste scandalul emisiilor.

Directorul financiar al Volkswagen, Hans Dieter Potsch, va deveni preşedinte al grupului

Directorul financiar al Volkswagen (VW), Hans Dieter Potsch, a fost numit membru în consiliul de supraveghere al grupului, de către un tribunal german, care a creat condiţiile ca acesta să fie numit miercuri preşedintele producătorului auto, relatează Mediafax.
 
Rolul de director financiar va fi preluat de Frank Witter, care va renunţa la funcţia deţinută la Volkswagen Financial Services.

Matthias Mueller: Rechemările încep în ianuarie, dar abia peste doi-trei ani 'Volkswagen va străluci din nou'

Volkswagen va începe, în luna ianuarie, rechemarea la service a vehiculelor echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, operațiunea urmând să fie finalizată până la sfârșitul lui 2016, dar compania va avea nevoie de doi-trei ani 'pentru a străluci din nou', a declarat miercuri noul director general al VW, Matthias Mueller, într-un interviu acordat publicației germane 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ), transmite Agerpres.
 
'Dacă totul decurge conform planului, putem începe rechemările în ianuarie. Toate mașinile trebuie reparate până la sfârșitul lui 2016', a precizat șeful companiei germane.

Un purtător de cuvânt al VW a explicat că pe piața americană remedierea trebuie să fie aprobată în primul rând de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

Mueller a declarat pentru FAZ că doar câțiva angajați ar fi fost implicați în scandalul emisiilor și a exclus posibilitatea ca predecesorul său, Martin Winterkorn, să fi știut ceva de aceste probleme.

Grupul VW va deveni mai mic și mai puțin centralizat, iar contribuția fiecărui model și brand la câștigurile companiei va fi atent analizată, a afirmat șeful VW. Acesta a adăugat că actuala criză reprezintă o oportunitate pentru restructurarea companiei, astfel încât brandurile să obțină mai multă responsabilitate.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Marți, acțiunile Volkswagen au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 2%. Acțiunile Volkswagen au coborât, săptămâna trecută, până la un minim record al ultimilor patru ani, pe măsură ce autoritățile de reglementare din mai multe state au lansat investigații referitoare la producătorul auto german.
 
Mai multe articole despre:
Volkswagen Scandalul Volkswagen