Ziua scadenţei pentru Grecia. Are banii pentru FMI sau începe o nouă criză?
Marţi este prima scadenţă importantă dintr-un calendar conform căruia Grecia trebuie să ramburseze Fondului Monetar Internaţional 12 miliarde euro în acest an. FMI se pregăreşte şi pentru scenariul unui faliment al ţării.
În pofida luptelor recente ale politicienilor eleni pentru a-i convinge pe partenerii europeni pentru o uşurare a poverilor datoriei Greciei, ţara ajunge descoperită în faţa primei scadenţe importante, observă New York Times.
Marţi este scadenţa pentru o tranşă de 750 milioane euro pe care statul grec ar trebui să o ramburseze FMI în contul programului de asistenţă. În acest an Guvernul de la Atena ar trebui să dea înapoi Fondului 12 miliarde euro, iar faţă de Banca Centrală Europeană are o plată gigant de 3,5 miliarde euro programată pentru 20 iulie la atingerea maturităţii pentru titlurile de stat preluate pe bilanţ de instituţia de la Frankfurt.
Atât FMI cât şi BCE urmăresc să ia până la ultimul ban datoriile de miliarde de euro, iar influenţa lor ar trebui să cântărească decisiv la întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro de astăzi.
Varianta unei asistenţe de la Bruxelles este dublată însă şi de planuri alternative prin care Fondul Monetar are în vedere şi un faliment al Greciei, scrie Capital.ro, care citează Wall Street Journal.
Reparaţiile de război, noi tensiuni între Germania şi Grecia. "Dosarul este închis"
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a reafirmat săptămâna trecută că problema reparaţiilor de război pentru Grecia este închisă, subliniind în acelaşi timp că nu trebuie uitată responsabilitatea morală a ţării sale în privinţa crimelor comise de nazişti.
Dosarul pentru plata reparaţiilor este închis, a afirmat ministrul, într-o declaraţie făcută la Berlin şi preluată de AFP. El a reiterat astfel poziţia exprimată în ultima perioadă în această problemă de guvernul german, confruntat cu cererile insistente din partea Atenei de a redeschide dosarul despăgubirilor de război.
Declaraţia ministrului conservator intervine după ce preşedintele german Joachim Gauck a făcut apel, la sfârşitul săptămânii trecute, la 'sondarea posibilităţilor de despăgubire' pentru ţările care au avut de suferit din cauza ocupaţiei naziste, Grecia fiind una dintre cele mai afectate.
'Noi nu suntem numai ceea ce suntem astăzi, ci şi descedenţii acelora care au devastat Europa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial', a afirmat preşedintele Gauck, considerat o autoritate morală importantă în Germania, chiar dacă funcţia sa este una onorifică.