MENIU

Ziua Națională a României: Sute de oameni au deschis festivitățile oficiale de la Alba Iulia

Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au debutat luni la Alba Iulia, în prezența a sute de persoane, prin arborarea Drapelului Național pe catargul din Piața Tricolorului, după ce anterior a fost sfințit de un sobor de preoți în Catedrala Reîntregirii.

La ceremonia care marchează debutul oficial al manifestărilor organizate cu prilejul Zilei de 1 Decembrie au asistat, alături de oficialități județene și locale, sute de localnici, dar și turiști veniți special la Alba Iulia pentru a petrece în Orașul Marii Uniri Ziua Națională a României.

Celor care vin la Alba Iulia de Ziua Națională a României, primarul Mircea Hava le transmite "să fie români în fiecare zi și să țină la țară". În ceea ce privește oficialitățile centrale, edilul a spus că nu au fost trimise invitații scrise și că îi așteaptă la Alba Iulia pe toți cei care doresc să vină. "Cel mai de marcă invitat este poporul român, sunt oamenii care vin fără invitații scrise. Nu am trimis invitații scrise, așteptăm pe cine dorește să vină să vină să ne bucurăm împreună", a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, citat de Agerpres.

Hava a mai spus că, pentru el, Ziua Națională este în fiecare zi, chiar dacă, poate, a opinat edilul, pentru unii sună fals.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au cuprins luni și o serie de acțiuni desfășurate în cadrul evenimentului intitulat "Festival de România".

Astfel, sute de copii și tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o paradă a portului popular, intitulată "Ambasadorii Unirii", desfășurată pe traseul Bulevardul Transilvaniei — Sala Unirii.

Festivitățile vor debuta marți, în 1 Decembrie, prin depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu și Mihai Viteazul și la busturile Regilor Ferdinand și Maria. Ca în fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetățile de scaun, pe terasa Sălii Unirii, și, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ștafetelor militare.

Mii de oameni sunt așteptați la cea mai impresionantă paradă desfășurată la Alba Iulia în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene dacă vremea va fi favorabilă, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații. De altfel, sute de oameni au asistat și duminică și luni la repetițiile pentru paradă desfășurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Festivitățile se vor încheia cu un spectacol de lasere, autoritățile renunțând în acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.