Ziua Internațională a Profesorului: Google sărbătoreşte data de 5 octombrie
Ziua Internationala a Profesorului sau World Teachers‘ Day este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie.
Ziua Internationala a Profesorului: Înființată în 1994, Ziua Internațională a Profesorilor comemorează recomandarea UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor. Această recomandare descrie standardele referitoare la politica de personal educațional, recrutarea și formarea inițială, precum și educația continuă a cadrelor didactice, angajarea lor și condițiile de muncă.
Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe „aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor din lume” și să ofere o oportunitate de a lua în considerare aspecte legate de profesori și de predare.
Ziua Internationala a Profesorului: Pentru anul 2018, UNESCO a adoptat tema: „Dreptul la educație înseamnă dreptul la un profesor calificat”. Acesta comemorează aniversarea a 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și reamintește că dreptul la educația nu poate fi realizată fără profesori instruiți și calificați.
Google sărbătoreşte Ziua Internațională a Profesorilor printr-un doodle ghiduș.
Ziua Internationala a Profesorului: Judeţele în care elevii nu merg la şcoală
De Ziua Mondială a Educaţiei, în data de 5 octombrie, elevii din Capitală nu vor învăţa, anunţă ISMB, precizând că pe 8 octombrie, unităţile de învăţământ în care vor fi secţiile de votare pentru Referendum vor decide şi dacă vor fi modificate sau nu cursurile, pentru a amenaja sălile.
Vineri, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educaţiei este zi liberă în Bucureşti pentru elevi, prin contractul colectiv de muncă unic încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.
Ziua Internationala a Profesorului: “În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic (...) încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ (...) unităţile de învăţământ vor marca prin activităţi specifice ziua de 5 octombrie - Ziua Educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului. (...) În Municipiul Bucureşti, prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor şcolare, în cadrul comisiilor paritare, ziua de 5 Octombrie a fost declarată nelucrătoare”, se arată în contractul încheiat între MEN şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.
De asemenea, unităţile de învăţământ în care vor fi instalate secţii de votare pentru Referendumul din 7 octombrie ar putea să-şi modifice programul în ziua de luni, 8 octombrie, pentru a pregăti sălile pentru cursuri.
Potrivit aceluiaşi contract încheiat între MEN şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, elevii din Bucureşti au liber în zilele: 1 şi 2 ianuarie; prima, a doua şi a treia zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 5 octombrie - Ziua Mondială a Educaţie; 30 Noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotirorul României; 1 Decembrie; 25, 26 şi 27 Decembrie - Naşterea Domnului.
Ziua Internationala a Profesorului: "Cadou neaşteptat" pentru profesorii români
În baza Ordinului Ministrului Educației nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic. În județul Mureș, spre exemplu, vor fi desființate 104 posturi, scrie Realitateademures.net.
Contactat în această dimineață de realitateademures.net, Inspectorul Școlar General al județului Mureș, prof. Ioan Macarie a confirmat informația: “Cifra de 104 înseamnă fie posturi neocupate, care urmează a fi desființate, fie concedieri ale personalului didactic sau nedidactic și auxiliar, eventual prin comasarea unor școli. Suntem în faza de centralizare a datelor primite de la unitățile de învățământ și vom decide zilele viitoare la ce soluții vom apela. Cert este că va trebui să ne încadrăm in cifra maximă de 8.512 posturi aprobate pentru județul Mureș”, a declarat Ioan Macarie.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” i-a cerut premierului să blocheze ordinul Ministerului Educației altfel, în caz contrar, sindicaliștii vor da în judecată ministerul.
“În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi”, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”.
Potrivit sursei citate, FSE „Spiru Haret” a atenţionat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puţin legale – şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii.
Ziua Internationala a Profesorului: FOTO: adresa trimisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș directorilor unităților școlare de învățământ preuniversitar de stat