MENIU

ZIUA ÎNCORONĂRII - Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au salutat mulțimea - LIVE TEXT

ZIUA ÎNCORONĂRII regelui Charles al III-lea

Charles al III-lea a devenit, oficial, noul monarh al Marii Britanii și Irlandei de Nord, într-o ceremonie grandioasă, care a culminat cu mult așteptata ieșire în balconul Palatului Buckingham. Alături de el a fost bineînțeles și noua Regină a Regatului, Camilla, precum și membrii familiei regale. Ziua a fost plină de momente pe care britaniocii și turiștii din întreaga lume le-au trăit la intensitate maximă. De la cei mici, la cei mai mari, cu toții au vrut să vadă cum se scrie istoria în timp real. Printre oaspeți s-au aflat 100 de șefi de stat, iar ceremonia religioasă a avut o durată mai mică, fiind redusă de la trei, la două ore. 

La grandiosul eveniment a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis alături de prima doamnă Carmen Iohannis. Președintele SUA, Joe Biden, a fost reprezentat de soția sa. Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a fost și ea prezentă. Evenimentul a fost marcat de tradiție și a beneficiat de implicarea largă a forțelor militare, în timp ce 11.500 de polițiști au patrulat pe străzile Londrei pentru a asigura securitatea. 

 

UPDATE 16:20 Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au fost aplaudaţi de o mulţime când au apărut în balconul Palatului Buckingham. Le-au fost alături alături inclusiv prinţul şi prinţesa de Wales şi copiii lor, precum și alţi membri ai familiei regale.

Parada Red Arrows a fost redusă din cauza vremii. Avioanele au zburat peste palat, cu fum roşu, alb şi albastru, iar o trupă a intonat din nou imnul naţional.

 

UPDATE 16:00 Regele și regina au ieșit pe treptele terasei de vest în timp ce se cântă imnul național, în grădinile Palatului Buckingham

Patru mii de militari i-au dat onorul.

UPDATE 15.30 - Regele Charles al III-lea si regina Camilla au părăsit Westminster Abbey în trăsura „Gold State Coach” la finalul ceremoniei lor de încoronare și au pornit spre Palatul Buckingham.

UPDATE 15.00 - Accentul s-a mutat pe muzică după ce regele și regina s-au retras la Capela St Edward. Este slujba Te Deum Laudamus, cântată de cor. Titlul său se traduce prin „Doamne, te lăudăm”.

UPDATE 14.45 - Regele și regina se îndreaptă spre Capela St Edward, în spatele altarului mare. Se pregătesc pentru Procesiunea Încoronării, care îi va conduce înapoi la Palatul Buckingham.

UPDATE 14.30 - Regele Charles al III-lea și regina Camilla nu își mai poartă coroanele. Partea finală a slujbei îi va găsi pe Rege și regina luând Sfânta Împărtășanie - principalul act de închinare al bisericii creștine.

După ce regele Charles a fost încoronat, fiul său, Prințul William, l-a sărutat pe obraz.

UPDATE 14.20 - Regina Camilla are propria încoronare. La fel ca și soțul ei, este unsă cu ulei sfânt de către Arhiepiscopul de Canterbury, într-o natură diferită a ungerii unei consoarte în comparație cu un suveran domnitor. În continuare, ea este încoronată cu Coroana Reginei Maria, marcând pentru prima dată în istoria recentă când o nouă coroană nu a fost făcută special pentru această ocazie și a fost prezentată cu Sceptrul și Toiagul. În cele din urmă, Camilla este întronată. Acesta este urmat de o compoziție originală a lui Andrew Lloyd Webber, care pune versete din Psalmul 98 pe muzică.

UPDATE 14.10 - Regele Charles al III-lea preia tronul. În această parte a ceremoniei arhiepiscopul îngenunchează în fața monarhului înainte de a-i jura credința lui Charles al III-lea.

Arhiepiscopul îi invită pe cei din mănăstire – și pe cei care urmăresc și ascultă acasă – să depună jurământ de credință în cuvintele: „Jur că voi oferi fidelitate adevărată Majestății Voastre și moștenitorilor și urmașilor voștri conform legii. Așa să mă ajute Dumnezeu".

UPDATE 14.05 - Regele Charles a fost încoronat. Arhiepiscopul a pus Coroana Sfântului Eduard pe capul regelui. Este singura dată când Charles îl o va purta.

Pentru prima dată în șapte decenii, un nou monarh britanic a fost încoronat oficial. Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby a pus coroana Sf. Eduard pe capul lui Charles al III-lea, cea mai importantă parte a slujbei de încoronare. În timp ce se pregătea să facă acest lucru, Welby a spus: „Rege al regilor și Domn al lorzilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană și astfel sfințiește pe slujitorul tău Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al maiestății regale. Ca să fie încununat cu harul Tau plin de belșug și de toate virtuțile domnești, prin Cel ce trăiește și domnește mai presus peste toate, un singur Dumnezeu, lumea fără de sfârșit. Amin". După ce l-a încoronat pe Rege, Welby a spus: „Dumnezeu să-l salveze pe Rege”.

UPDATE 14.00 - Charles primește simbolurile de încoronare, inclusiv veșmântul și începe investitura. Printre aceste obiecte simbolice se numără Sabia ofrandei, sau Sabia cu bijuterii, care este purtată și prezentată de parlamentarul britanic Penny Mordaunt, pentru prima dată de când a fost folosită la încoronarea regelui George al IV-lea. Sabia a fost fabricată în 1820 și este protejată de o teacă de piele acoperită cu aur, conform liturghiei Bisericii Angliei. Arhiepiscopul de Canterbury binecuvântează sabia înainte de a fi predată regelui, cu condiția ca aceasta să fie folosită pentru protecția binelui și apoi oferită altarului.

UPDATE 14.00 - Un cor grec a cântat - un omagiu adus tatălui regelui. În timp tot acest timp, regele a fost așezat pe Scaunul Încoronării. El este cunoscut și sub denumirea de Scaunul Sf. Eduard sau Scaunul Regelui Eduard. Se spune că este cea mai veche piesă de mobilier din Marea Britanie. În el au fost încoronați 26 de monarhi.

UPDATE 13.50 - A treia și cea mai sfântă parte a slujbei, ungerea, este în desfășurare. A început cu Regele și Regina îngenunchiați, în timp ce corul cânta în engleză, galeză, gaelică și irlandeză. Arhiepiscopul de Canterbury a făcut o scurtă rugăciune. 

Este singura parte care se desfășoară departe de mulțime, camere și fotografi. Decanul de Westminster toarnă ulei sfânt pe lingura de încoronare, iar apoi Arhiepiscopul de Canterbury îl unge pe Charles pe cap, piept și mâini, conform liturghiei Bisericii Angliei.

UPDATE 13.40 - Corul cântă în engleză, galeză, gaelică și irlandeză.

UPDATE 13.30 - Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a lecturat din Biblie Epistola către Coloseni: „De aceea și noi, din ziua în care am auzit-o, nu încetăm să ne rugăm pentru voi și să dorim ca să fiți plini de cunoașterea voii Lui în toată înțelepciunea și înțelegerea duhovnicească, pentru ca să umblați vrednici de Doamne plăcut tuturor, roditor în orice lucrare bună și sporind în cunoașterea lui Dumnezeu; întărit cu toată puterea, după puterea Lui glorioasă, pentru toată răbdarea și îndelungă răbdare cu bucurie; mulțumirea Tatălui, care ne-a făcut potriviti să fim părtași la moștenirea sfinților în lumină: care ne-a izbăvit de sub puterea întunericului și ne-a mutat în împărăția Fiului Său iubit, în care avem răscumpărarea prin sângele Lui, iertarea păcatelor; este chipul Dumnezeului nevăzut, întâiul născut al oricărei făpturi, căci prin El au fost făcute toate lucrurile, cele din ceruri și cele de pe pământ, vizibile și nevăzute, fie că sunt tronuri, fie stăpâniri, fie căpetenie, fie puteri. : toate lucrurile au fost create prin El și pentru El; și El este înaintea tuturor lucrurilor și toate lucrurile stau prin El”.

UPDATE 13.20 - Regele Charles a citit o rugăciune cu voce tare, devenind primul monarh care a făcut acest lucru la o încoronare. Este urmată de Gloria din Liturghia pe patru voci a compozitorului  William Byrd. Iată rugăciunea pe care a citit-o: „Dumnezeul al cărui Fiu a fost trimis nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji, dă har ca să găsesc în slujirea Ta libertatea desăvârșită și în acea libertate cunoașterea adevărului Tău. Dă-mi să fiu o binecuvântare pentru toți copiii tăi, a oricărei credințe  pentru ca împreună să descoperim căile blândeții și să fim călăuziți pe cărările păcii, prin Isus Hristos, Domnul nostru. Amin”.

UPDATE 13.15 - Regele Charles depune jurământul. Regele și-a pus mâna pe Sfânta Evanghelie și se angajează să „împlinească și să țină” acele promisiuni. Charles al III-lea depune, de asemenea, un al doilea jurământ - Jurământul Declarației de Aderare - prin care afirmă că este un „protestant fidel”.

A avut loc recunoașterea - Regele Carol este prezentat „poporului”, într-o tradiție care datează din timpurile anglo-saxone. Înainte de a depune jurământul, Charles este de acord cu condițiile acestuia, inclusiv să promoveze „un mediu în care oamenii de toate credințele și credințele pot trăi liber”. Această adăugare la slujbă reflectă cuvintele regretatei Regine, când a spus că rolul bisericii „nu este de a apăra anglicanismul cu excluderea altor religii”, ci are în schimb „datoria de a proteja practica liberă a tuturor credințelor în această țară”. Apoi, Charles își pune mâna pe Biblie și promite că va respecta jurământul, așa cum este administrat de arhiepiscop, jurând că va guverna poporul Marii Britanii și Irlandei de Nord și Commonwealth-ul, menținând în același timp legile lui Dumnezeu.

UPDATE 13.10 - Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, a început slujba. „Dragi mei, suntem adunați să aducem închinare și laudă lui Dumnezeu Atotputernic, să sărbătorim viața națiunilor noastre, să ne rugăm pentru Charles, Regele nostru, să recunoaștem și să mulțumim pentru viața sa de slujire a acestei Națiuni și pentru a asista cu bucurie ungerea și încoronarea lui, fiind pus deoparte și consacrat pentru slujirea poporului său”, a spus Welby.

„Să ne dedicăm deopotrivă, în trup, în minte și în spirit, unei credințe reînnoite, unei speranțe pline de bucurie și angajamentului de a ne sluji unii altora în dragoste”.

UPDATE 13.05 - Regele Charles: „Nu am venit pentru a fo servit, ci pentru a servi”.

UPDATE 13.00 - Prințul de Wales și Prințesa de Wales au sosit la Westminster Abbey.

UPDATE 12.55 - A început o procesiune pentru prim-miniștri sau reprezentanți ai țărilor din Commonwealth care poartă steagul națiunilor lor.

UPDATE 12.50 - Regele Charles și Regina Camilla au ajuns la Westminster Abbey. Camilla coboară din trăsură și se îndreaptă spre mănăstire având o rochie albă cu o trenă imensă.

UPDATE 12.40 - Familia regală a ajuns la Catedrala Westminster Abbey.

- Prințul Harry a sosit singur la Westminster Abbey. El este îmbrăcat în haine civile cu decorații militare.

Fiul Camillei, Tom Parker-Bowles, și fiica Laura Lopes, precum și tatăl lor și fostul soț al Camillei, Andrew, au intrat cu toții în mănăstire.

UPDATE 12.35 - Au ajuns foștii premieri: David Cameron și soția sa Samantha, Tony Blair, soția lui Cherie și Gordon și Sarah Brown, Sir John Major. În grupul următor au fost lideri mai recenți: Boris Johnson și soția lui, Carrie, care poartă un blazer și o pălărie bleumarin, precum și Theresa May și Liz Truss, care este în portocaliu strălucitor.

UPDATE 12.30 - Procesiunea se derulează în sunetul fanfarei în timp ce privitorii curioși au salutat, prin ploaie, noul suveran. Mulțimile au izbucnit în urale și i-au aplaudat pe Regele Charles și Regina Consort Camilla.

UPDATE 12.20 - A început procesiunea Regelui urmează. Garda regală a plecat de la Palatul Buckingham. Acesta va călători la Westminster Abbey: locul încoronărilor britanice de un mileniu.

Călătoria către Westminster Abbey este cunoscută ca Procesiunea Regelui. Călătoria de întoarcere - cu un grup mult mai mare - va fi Procesiunea Încoronării. O trăsură care îi poartă pe Regele și Regina Consoarta Camilla părăsește Palatul Buckingham. A fost un salut regal din partea Gărzii Regelui în timp ce pornesc în călătoria istorică.

UPDATE 12.10 - interiorul Westminster Abbey.

UPDATE 12.05 - Au ajuns și prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și Prima Doamnă Olena Zelenska. Președintele țării și soțul Olenei, Voldimir Zelensky, nu vor fi prezenți, deoarece țara sa continuă să se apere împotriva invaziei Rusiei.

- Puteți urmări evenimentele live pe https://www.realitatea.net/live

UPDATE 12.00 - Începe fastul militar, membrii RAF încep să alinieze traseul procesiunii.

UPDATE 11.45 - Jill Biden a ajuns la ceremonie. Ea a fost alături de Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

UPDATE 11.30 - Mai este mai puțin de o oră până când Procesiunea Regelui va începe. Ea va începe  la Palatul Buckingham la 12:20 ora României.

Regele și regina consoartă vor fi duși la Westminster Abbey pentru serviciul propriu-zis la ora 12:00. Ei urmează să se întoarcă apoi la Palatul Buckingham în cadrul procesiunii de încoronare, urmând să aibă o apariție pe balconul palatului.

Au existat și proteste anti-monarhie în centrul Londrei, cu unele arestări.

UPDATE 11.00 - Regele Charles se îndreaptă spre Buckhingam Palace. El a fost surprins în mașină înainte de ceremonie. Este prima imagine de astăzi cu regele.

 

The King and Queen have left Clarence House for Buckingham Palace ahead of the Procession to Westminster Abbey.#Coronationpic.twitter.com/twIQhYLBT4

— Royal Central (@RoyalCentral) May 6, 2023

UPDATE 10.40 - Prim-ministrul Rishi Sunak spune că astăzi este un moment de „mândrie națională extraordinară” și o „demonstrație vie a caracterului modern al țării noastre”. Într-un tweet, el spune: „Nicio altă țară nu ar putea prezenta o expunere atât de mare. Dar nu este doar un spectacol. Este o expresie mândră a istoriei, culturii și tradițiilor noastre”. De asemenea, el descrie ziua ca pe un „ritual prețuit prin care se naște o nouă eră”, încheind mesajul său cu: „God Save The King”.

 

UPDATE 10.30 - Principesa Margareta și Principele Consort, alături de președintele României, Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, reprezintă România la încoronarea Regelui Charles.

În fotografiile publicate de Familia Regală a României se observă cum Principesa Margareta discută cu Regele Charles.

Mesajul Custodelui Coroanei la Încoronarea Regelui Charles: „Suveranul britanic de astăzi este un prieten al țării noastre”

UPDATE 10.15 - Harry, fiul cel mic al lui Charles al III-lea aflat în dezacord cu familia regală, şi Andrew, fratele regelui deja lipsit de angajament public, nu vor avea niciun rol oficial la încoronare, a confirmat sâmbătă Palatul Buckungham.

UPDATE 10.00 - Au început să sosească primii invitați. Sunt în mare parte colegi - membri ai Camerei Lorzilor - până acum. Un grup mai mare, în jur de 20, s-au îndreptat către palat. Printre ei se numărau Lordul Mandelson și baronesa Louise Casey, îmbrăcați în hainele lor tradiționale roșii. Alți oaspeți sosesc îmbrăcați în costume, cu pălării sau medalii militare.

UPDATE 09.00 -  Evenimentul va fi marcat de tradiție și va beneficia de implicarea largă a forțelor militare. Circa 7 mii de membri ai armatei britanice vor participa în diverse etape ale evenimentului. Trupele s-au pregătit riguros pentru grandiosul eveniment.

UPDATE 08.00 - A fost o noapte agitată la Londra înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea. Mii de oameni și-au pus cortul în stradă încă de zilele trecute, pentru a fi martori la evenimentul istoric ce urmează să aibă loc la Westminster Abbey. Sute de oameni au stat la coadă ore întregi peste noapte pentru a obține un loc bun pentru a urmări evenimentele.

UPDATE 07.00 - Peste 5.000 de membri ai forțelor armate sosesc cu trenul la Londra Waterloo înainte de a mărșălui peste podul Westminster. Este cea mai mare mișcare de personal militar pe căile ferate din Marea Britanie de la înmormântarea lui Winston Churchill din 1965. Sute de paznici în uniformă mărșăluiesc pe străzi.

UPDATE 06.00 - Sărbătorile formale au început cu o procesiune de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey.

 

Înainte de evenimentul regal, Charles al III-lea le-a mulțumit binevoitorilor pentru sprijinul acordat în timpul unei plimbări în fața Palatului Buckingham.

Regele a râs a dat mâna cu oamenii, fiind însoțit de Prințul și Prințesa de Wales. Unii dintre cei prezenți au cântat God Save the King.

O femeie a spus: „Rege Charles, mă bucur să te cunosc – am venit aici din America!”. Un alt bărbat a remarcat: „Am venit din Bangkok”, la care Regele a răspuns: „Îmi pare bine să te cunosc”.

Plimbarea familiei regale a avut loc înaintea unei recepții de seară pentru demnitari străini la Palatul Buckingham. Evenimentul a fost găzduit de Rege și a salutat membrii regali din țări precum Spania, Danemarca, Iordania și Monaco, precum și prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska și prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal. La eveniment au participat și Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, și una dintre nepoatele ei. Printre cei prezenți se numără și președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen.

Peste 5 milioane de oameni sunt așteptați la eveniment.

Reamintim că suveranul nou numit a urcat pe tron ​​după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut. Acum, el urmează să fie încoronat alături de Regina Camilla, în timpul unei ceremonii simbolice care va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury.

 

Mai multe articole despre:
charles incoronare regalitate