MENIU

Schimbare de ultima oră la taxa "Oxigen". Mașinile Euro 4 plătesc vinieta abia din 2021

Taxa Oxigen. Proiectul primarului general Gabriela Firea de taxare a mașinilor care poluează și de interzicere a accesului în centrului Capitalei pentru mașinile sub Euro 2 a fost votat în ședința de joi Consiliului General al Municipiului București. Gabriela Firea a anunțat în timpul ședinței o schimbare importantă în proiect, iar amendamentul ei a fost acceptat.

Taxa Oxigen. Primarul general Gabriela Firea a anunțat joi că șoferii cu mașini Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen începând de la 1 ianuarie 2021. În proiectul publicat pe site-ul PMB, mașinile cu normă de plouare Euro 4 urmau să plătească taxa începând de anul viitor.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat joi proiectul conform căruia toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta „Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020. Hotărârea a fost adoptată cu 31 de voturi „pentru", 13 abţineri şi 7 „împotrivă".

Potrivit unui amendament adoptat la propunerea ALDE, începând cu 1 ianuarie 2022 va fi interzis accesul în municipiul Bucureşti pentru autovehiculele cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2024, va fi interzis în Capitală accesul autovehiculelor cu normă de poluare Euro 3.

Tot la propunerea ALDE au fost exceptate de la restricţiile din hotărâre: autovehiculele din categoria L1E şi L5E, precum şi autovehiculele care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL (doar autovehiculele cu normă de poluare Euro 3).

Taxa Oxigen. Consilierii municipali s-au întrunit în şedinţă joi, de la ora 11,00, pentru a dezbate 104 proiecte de hotărâre, printre care se numără: introducerea vignetei "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, trecerea Pădurii Parc Băneasa în domeniul public al Capitalei în scopul reamenajării sau eliminarea PUZ-urilor pentru proiectele publice.

Taxa Oxigen. Conform proiectului "Oxigen", toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vigneta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti.

Taxa Oxigen. Pentru vehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 6, pentru cele electrice şi hibride, accesul în Bucureşti va fi permis fără restricţii pe toate arterele.

Taxa Oxigen. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 vor putea circula în Bucureşti numai după achiziţionarea vignetei. Modificare de ultima oră în proiect: un amendament prevede amânarea cu un an, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021, a intrării în vigoare a taxei pentru maşinile cu motoare Euro 4.

Pentru automobilele non-euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului.

Taxa Oxigen, noi amendamente. Ce se schimbă pentru șoferii din Capitală

Opoziția anunţă că va susţine proiectul privind introducerea vignetei "Oxigen" doar în condiţiile în care vor fi adoptate o serie de amendamente.

Taxa Oxigen. Amendamente depuse de USR București vizează: modificarea grilei tarifare, înfiinţarea de benzi unice şi utilizarea fondurilor colectate exclusiv pentru protecţia mediului şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport.

Taxa Oxigen. "În general, taxarea autoturismelor în funcţie de cât poluează este corectă şi utilă. Este o soluţie de reducere a traficului auto şi implicit a poluării, soluţie care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene. Cu toate acestea, proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore. (...) Consilierii municipali USR Bucureşti vor vota proiectul de hotărâre doar dacă acest proiect va fi îmbunătăţit. (...) Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureştenilor să plătească din buzunar trei ani şi jumătate de incompetenţă şi indiferenţă a Gabrielei Firea faţă de problema poluării aerului", precizează USR Bucureşti pe Facebook.

Taxa Oxigen. Amendamentele care vor fi propuse în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei vizează:

Mai multe articole despre:
taxa oxigen