MENIU

Zi decisivă pentru bucureşteni: Delta Văcăreşti poate fi declarată parc natural

Zi decisivă pentru bucureşteni: Delta Văcăreşti poate fi declarată parc natural

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti de astăzi va fi supusă la vot o hotărâre de maxim interes pentru locuitorii Capitalei. Aleşii locali vor decide dacă Delta Văcăreşti va deveni parc natural, evitând astfel dispariţia unui ecosistem unic în Bucureşti.

Zona naturală situată pe arealul lacului Văcăreşti, cu o suprafaţă de 183 de hectare, a favorizat apariţia unui ecosistem natural specific unei delte, cu o floră şi o faună extrem de bogate. Din cauză că mai multe persoane revendică o parte din teren, Primăria Capitalei vrea să protejeze această zonă, încercând transformarea ei în parc natural. "Întrucât în prezent se confruntă cu intervenţii antropice care pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor şi a speciilor naturale importante sub aspect floristic şi faunistic, cât şi menţionarea caracterului peisagistic şi recreativ", se arată în expunerea de motive.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, prin preşedintele Liviu Mihaiu, a demarat, la rândul său, o iniţiativă de transformare a zonei Văcăreşti în arie protejată urbană. "Parcul Natural Văcăreşti aduce în plus fiecărui bucureştean câte 1 mp de spaţiu verde, capitol unde Bucureştiul este deficitar, aflându-se chiar în pragul infringementului european. În al doilea rând, în opinia noastră, va fi cel mai vizitat obiectiv turistic intern al Capitalei. Acum, această întâietate o deţine Casa Poporului. Parcul nu va fi un obiectiv protejat inaccesibil publicului pentru protecţia animalelor (peste 110 specii de păsări şi animale), aşa cum mulţi sunt tentaţi să creadă, ci va fi un fel de Muzeu «Antipa» contemporan, viu şi în aer liber, în care elevi, simpli cetăţeni sau turişti vor putea vedea, însoţiţi de un ghid profesionist, tot interiorul acestui unic parc intraurban de aproape 190 ha; se va putea vizita cu bicicletele, cu bărcile cu vâsle, se va putea face birdwatching în foişoare special amenajate, cursuri de biologie în aer liber, meşteşuguri din zone deltaice, vizite la acvarii, antreprenoriat turistic şi lista este, credeţi-mă, incompletă faţă de posibilităţile de proiectare ale acestui paradis în mijlocul Bucureştilor", a declarat Liviu Mihaiu, pentru ziarulring.ro.
Mai multe articole despre:
rezervaţie primărie Deltă Lacul Văcăreşti